Husztiné Hajdú Erika: Szükségünk van a stresszre + videó

A vírus stresszforrássá vált, de ezt is lehet jól kezelni – írja a SZON.

Forrás: MW2020. 12. 20. 11:02
null
Husztiné Hajdú Erika: Szabadulás a lelki karanténból Forrás: YouTube / Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyszer a mestert megkérdezte a tanítványa, hogy ha beleesik a folyóba, megfullad-e. A mester azt válaszolta, önmagában ettől nem fullad meg, attól viszont igen, ha benne is marad – ahogy a példa is mutatja, a rossz helyzetekből a lehető leghamarabb ki kell jönni, mert ha nem, elmerülünk – többek között erről is beszélt Husztiné Hajdú Erika pszichológus a Móricz Zsigmond megyei könyvtár online elő­adásán, amit a napokban az intézmény YouTube-csatornáján követhettek nyomon az érdeklődők.

Stresszre szükségünk van

A szakember elmondta, a szorongásaink minden időszakban befolyásolnak bennünket, és ez különösen igaz a mostani járványhelyzetre.

– Az egészségtudat irányait illetően több szemléletmódot ismerünk: az egyik célja, hogy a testi, lelki betegségek kialakulását jobban megértsük és a zavarokat kiküszöböljük, a másik pedig az, hogy a betegségtől megóvó, az életminőséget fenntartó és javító tényezőket beazonosítsuk. Zavart stressz, trauma vagy krízis okozhat – mondta Husztiné Hajdú Erika, aki ezekről részletesen is beszélt.

– A stressz a hétköznapokkal járó aktuális terhelés, amire bármilyen furcsa is, de szükségünk van, enélkül zavarok támadnának a lelkünkben.

Nagyon lényeges, hogy ezeket hogyan kezeljük, de azt fontos tudni, hogy ezeket minden életszakaszban másképpen éljük meg, és szinte mindenki számára más okoz stresszhelyzetet. A ­trauma túlmutat a hétköznapi eseményeken, és mivel olyan helyzeteket hoz, amelyekkel kapcsolatosan nincsenek tapasztalataink, sokszor megadjuk neki magunkat, holott lennének olyan erőforrásaink, amelyekkel túljuthatnánk rajta – ilyen a koronavírus-járvány is. A krízis egy válság, ami fordulópont, de egyben esély is lehet – ezek olyan élethelyzetek, amikor nem lehet elodázni a döntést – mondta a pszichológus. Az előadásból kiderült: sokat tehetünk a mentális egészségünk erősítéséért.

Husztiné Hajdú Erika pszichológus tanácsai segíthetnek a szabaduláshoz a lelki karanténból
Fotó: YouTube / Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

– Fontos a tudatos szembenézés a valósággal, a valós és vélt félelmek elkülönítése, a törekvés a pozitív élmények begyűjtésére, de a nyugodt percek megélése, a tudatos stresszkezelés, a megfelelő mennyiségű alvás, a minőségi étrend is hozzájárul ehhez, ahogyan az is, hogy hiteles hírforrásból tájékozódunk-e.

Az sem mindegy, hogyan elemzünk egy problémát: meg kell keresni a választ arra a kérdésre, milyen okból, illetve milyen céllal kaptuk, miben akadályoz bennünket, mire kényszerít, és mire ad lehetőséget.

Ez a kör a világunk

– Ha a mostani helyzetet ­nézzük, eszünkbe juthat a Zorro álarca című film, amelyben a főszereplőt, hogy jól megtanuljon vívni, a mestere egy körbe kényszerítette. Meg kellett tanulnia abban a körben létezni, és csak akkor engedte útjára, amikor ezt ­tökélyre fejlesztette. Számunkra most a vírus a kör: a jelen körülmények között ennyi a világunk. Ebben a helyzetben lehetünk feladatorientáltak, motiválhatnak bennünket személyes érzések, vagy működhetnek énvédő mechanizmusok is. Ennek kezeléséhez nagyon fontos a reziliencia, a rugalmasság. Ez az, amikor kilépünk a komfortzónánkból, és új viselkedésformákat hozunk létre azért, hogy még a rossz helyzeteket is az előnyünkre fordítsuk.

Ehhez elengedhetetlen a változás elfogadása, az, hogy az eseményeket átfogó perspektívából tudjuk szemlélni, és hogy a jövőre izgalmas lehetőségként tekintsünk.

A teljes cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.