Idős saskeselyűpár fogadott örökbe egy fiókát Schönbrunnban

A tapasztalt pár már túl idős ahhoz, hogy saját utódaik legyenek.

Forrás: MTI2021. 03. 30. 14:58
null
Idős saskeselyűpár fogadott örökbe egy fiókát a schönbrunni állatkertben Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idős saskeselyűpár fogadott örökbe egy fiókát a schönbrunni állatkertben. A fióka február 25-én kelt ki az alsó-ausztriai Haringsee bagoly- és ragadozómadár-mentő állomásán.

A tapasztalt pár már túl idős ahhoz, hogy saját utódaik legyenek, a fiókanevelésben azonban nagy tapasztalatokkal rendelkeznek.

„Tojásaik idén is, mint ahogy már az elmúlt években is, terméketlenek voltak. Mivel nagyon tapasztalt és gondoskodó szülők, beválasztották őket a nevelőszülői hálózatba” – közölte az ausztriai állatkert igazgatója, Stephan Hering-Hagenbeck kedden.

A haringsee-i állomásról koordinálja a szakállas saskeselyűk nevelését és tenyésztését egész Európa számára a Vulture Conservation Foundation (Keselyűvédő Aalapítvány). A szakállas saskeselyűk (Gypaetus barbatus) kihaltak az Alpokban az elmúlt évszázadban, ezért több mint 30 éve zajlik az országokon átívelő újratelepítési projekt.

Idős saskeselyűpár fogadott örökbe egy fiókát a schönbrunni állatkertben
Fotó: Pixabay

„Nekünk minden fióka számít. A természetben minden két kikelt fiókából csak egy marad életben. Az állatkertek és tenyészállomások segítségével mi megmentjük a másikat úgy, hogy az európai program keretében átadjuk nevelőszülőknek” – emelte ki Hans Frey, a bagoly- és ragadozómadár-mentő állomás tudományos vezetője.

A két schönbrunni nevelőszülő nagyon jól végzi a dolgát. „Amikor óvatosan belehelyeztük a fiókát a fészekbe, azonnal foglalkozni kezdtek vele. Felváltva etetik és melegítik a kicsit. A fészek fölé kamerát helyeztünk, hogy megfigyelhessük nevelkedését” – fejtette ki Regina Riegler állatgondozó.

Nem marad azonban örökre Schönbrunnban a fióka, idővel kitelepítik a természetbe.

A borítókép illusztráció

A Himalájához költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája

A fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája – közölte az intézmény vezetője hétfőn az MTI-vel.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: az ország első vidéki állatkertje történetében először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban, amelynek célja az egyedek természetes élőhelyre történő visszatelepítése.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.