Így előzhetjük meg a madarak ablaktámadását + videók

A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása is megelőzheti, hogy a madarak ezeket a felületeket támadják – írja a delmagyar.hu.

Forrás: delmagyar.hu - mediaworks2021. 03. 08. 12:14
null
A madarak és önmagunk érdekében is fontos megtenni a szükséges óvintézkedéseket Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében a madarak legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet – közölte a szervezet hétfőn.

Mint írják,

a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó rémzsinór is.

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll.

A madarak és önmagunk érdekében is fontos megtenni a szükséges óvintézkedéseket
Fotó: unsplash

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A vízfelületen képződő tükörkép könnyen „legyőzhető”, hiszen a hullámzással eltűnik, így a madár hamar megnyugszik:

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az „ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

Az ablaküvegen létrejövő tükörkép stabil, ezért hosszan tartó agressziót válthat ki a madárból:

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Erdei fülesbaglyok lepték el a fenyőfákat Heves megyében

Bár Heves megye az alföldi részekhez képest nem erdei „fülesbagoly-nagyhatalom” telenként, közülük idén is több száz madár vészelte át a sík vidékeken a hideg időszakot. Január végén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ragadozómadár-védelmi szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, illetve a lakosság idén is megszámlálta az erdei fülesbaglyokat. A legtöbbet a megye alföldi részein találták, bár keresték őket a hegyvidéki területeken is, Mikófalván, Verpeléten és Egerben a megszemlélt helyeken nem találkoztak velük a megfigyelésben részt vevők.

A cikk ITT olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.