Ilyen hatással van az emberi testre az avokádó napi fogyasztása

Az avokádó tele van élelmi rostokkal, egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy rendkívül egészséges alapanyag, amely jótékony hatással van a szervezetünk egészségére. De vajon hogyan? A kérdésre a választ az Origo cikkéből tudhatjuk meg.

Forrás: Origo2021. 01. 09. 10:20
null
Az Avokádó emberi egészségre gyakorolt kedvező hatása megkérdőjelezhetetlen Fotó: Nagy Zoltán Forrás: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az avokádó napi fogyasztása javíthatja a bél egészségét – derül ki az Illinoisi Egyetem új tanulmányából. Sharon Thompson, az U táplálkozástudományi osztályának végzős hallgatója elmondta: tudtuk, hogy az avokádó növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a vér koleszterinszintjét, de azt nem, hogyan befolyásolja a bélmikrobák állapotát.

A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap ettek avokádót, nagyobb volt a bélmikrobák száma. A bélmikrobák lebontják a rostokat és olyan anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek támogatják a bél egészségét.

A vizsgálatban 163, 25 és 45 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott, ám egészséges felnőtt vett részt. Az egyik csoport napi egy étkezést váltott ki a kutatók által biztosított étellel, amely tartalmazott avokádót, míg a kontrollcsoport hasonló ételt fogyasztott, de avokádó nélkül. Egyébként mindkét csoport tagjai a szokásos étrendjük szerint táplálkoztak.

– Célunk az volt, hogy teszteljük azt a hipotézist, miszerint az avokádóban található zsírok és rostok pozitívan befolyásolják a bél mikrobiotáját – mondta Hannah Holscher, a táplálkozástudományi adjunktus és a tanulmány vezető szerzője.

Az Avokádó emberi egészségre gyakorolt kedvező hatása megkérdőjelezhetetlen
Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

– Az avokádó az egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmaz. Munkánk azt mutatja, hogy a bél egészségének biztosítását hozzá tudjuk adni az avokádó egészségügyi hatásainak listájához – tette hozzá a szakember.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Öt ok az avokádó rendszeres fogyasztására

Számos jótékony hatást tulajdonítanak az avokádó gyakori fogyasztásának – néhányat ezek közül mutatott be korábban a diétaésfitnesz.hu cikke. Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírok megemelik a jó koleszterin (HDL) szintjét és csökkentik a rosszat (LDL). Ezáltal segítenek megtisztítani az érfalakat a lerakódásoktól, így hozzájárulnak a szív és a teljes keringési rendszer megfelelő működéséhez. Igaz, az avokádó kalóriadús étel, de egy csészényi meghámozott gyümölcshús 15 gramm telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami közel a fele az orvosok által ajánlott napi bevitelnek. Valódi vitaminbomba, és tele van ásványi anyagokkal. Különösen gazdag B-vitaminokban, E-, C- és K-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Mindezek mellett nátriumtartalma alacsony, aminek köszönhetően a magas vérnyomástól szenvedőknek kifejezetten ajánlott élelmiszer. Erősíti az immunrendszert, segít ellenállóvá tenni a szervezetet számos vírussal és baktériummal szemben.

További jótékony hatásokról IDE kattintva olvashatnak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.