Itt az utolsó óraátállítás – Vagy mégsem?

Küszöbön a tavaszi óraátállítás, amelynek az utolsónak kellene lennie. Hogy az lesz-e, nem tudjuk még – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál, a boon.hu.

Forrás: boon.hu - mediaworks2021. 03. 03. 12:49
null
Március utolsó vasárnapján átállunk a nyári időszámításra Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt a március, a tavasz első hónapja, szépen virágzik a hóvirág, hamarosan zsendül az aranyeső vesszője. A hónap utolsó vasárnapjával pedig elérkezik a sokat átkozott óraátállítás, amit senki sem szeret igazán, de velünk van már évtizedek óta. Előbb nép- majd nemzetgazdasági érdekből. Amelynek hasznosságát vitatják, előnyeit lerontják a hátrányai. De ez egy másik történet.

Mert a kérdés most az, hogy egyáltalán lesz-e a hónap végén óraátállítás. És ha lesz, az az utolsó lesz-e?

Az Európai Parlament ugyanis 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot pedig 2021-ben határozta meg. Az egyes tagországoknak maguknak kell eldönteniük, hogy mit választanak. Mégpedig véglegesen. Maradnak a „téli” időszámításnál, vagy átállnak a „nyárira”?

Március utolsó vasárnapján átállunk a nyári időszámításra
Fotó: unsplash

– A magyar kormány még nem döntött a kérdésben – tudta meg a boon.hu Arzt Gergelytől, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály Sajtóosztályának vezetőjétől, aki az okokat is elmondta:

„Széles körű egyeztetéseket szeretnénk a kérdésről az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta.”

Az aktuális helyzet tehát az, hogy nincsen végleges döntés a kérdésben. Ezért a 2021. március 28-i óraátállítás az eddigi rend szerint meg fog történni. Hogy később aztán ez marad-e a végleges, vagy októberben mégis viszszatérünk a téli időszámításhoz, az addigra talán eldől. Tudomásunk szerint Magyarország maradna a nyárinál, de szeretne egységes megoldást a térségben.

Amint az osztályvezető említette, az EU-s intézményeknek és a nemzeti kormányoknak sem elsődleges prioritása most az újra rosszabbodó járványügyi helyzetben dönteni az időszámításról. Tehát még az őszi megállapodás és döntés sem biztos ebben a pillanatban.

Egyelőre tehát örüljünk a hosszabbodó nappaloknak, a többit majd meglátjuk!

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.