Két fiatal elefánt pusztult el vírusfertőzésben egy állatkertben

Mindkét állattal az EEHV végzett, mely ázsiai elefántoknál jelenik meg.

Forrás: MTI2020. 12. 13. 9:29
null
Az ötéves hím péntek reggel múlt ki, néhány nappal öccse, Ajay után Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét alatt a második fiatal elefánt is elpusztult vírusfertőzésben a New York állambeli állatkertben.

„Ez a legrosszabb, ami történhetett. Több mint egy hétig ápoltuk intenzíven. A csapat reménykedett, hogy minden egyes nap, melyet Batu túlél, növeli az esélyeit, hogy legyőzze a betegséget”

– mondta Ted Fox, a Rosamond Gifford Állatkert igazgatója.

Az ötéves hím péntek reggel múlt ki, néhány nappal öccse, Ajay után. Ajay kedden, második születésnapja előtt pusztult el. Mindkét állattal az EEHV (elefánt endotheliotropic herpeszvírus) végzett, mely ázsiai elefántoknál jelenik meg.

Az ötéves hím péntek reggel múlt ki, néhány nappal öccse, Ajay után
Fotó: Pixabay

Batu egy hete állt kezelés alatt, miután a tesztje pozitív lett. Gyógyszereket és vérplazmát kapott, a vírust azonban nem tudta legyőzni.

Az EEHV a fiatal ázsiai elefántok egyik legveszélyesebb betegsége, a 8 év alatti egyedeknél akár 24 óra alatt halált okozhat.

Úgy vélik, természetes körülmények között lappangva fordulhat elő az elefántok között és előjel nélkül aktivizálódhat – közölte az állatkert.

A syracuse-i állatkertben összesen hat felnőtt elefánt él. Batu a nőstény Mali és a Doc nevű bika első borja volt, 2015 májusában született. Ajay 2019. januárjában jött világra.

Európa első állatbarát „okosvárosának” címére pályázik Lucca

Európa első állatbarát „okosvárosának” címére pályázik az észak-olaszországi Lucca, amely kutyasétáltatásra szánt útvonalakkal és állatterápiás programokkal akarja javítani lakóinak és azok háziállatainak jólétét.

„Az állatok társadalmunk nélkülözhetetlen részei, ám mégis legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk őket várostervezéskor”

– mondta Francesco Di Iacovo, a Pisai Egyetem professzora, az Ember-állat okosváros elnevezésű tervezet projektvezetője.

A tervek között szerepel kifejezetten kutyasétáltatásra szánt útvonalak, parkok kialakítása és egy olyan mobilalkalmazás, amely megmutatja, hol lehet megitatni a szomjas házikedvenceket.

Az állattartás segít csökkenteni a szívbetegség kialakulásának kockázatát, valamint az elhízást, a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, elsősorban a fokozott fizikai aktivitás miatt.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.