Korábban kezdődhet idén a medvehagyma szezonja

A Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2021. 03. 02. 15:48
null
Medvehagymát szednek az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2020. március 8-án Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hét és indul a medvehagyma szezonja. A hóvirág már javában díszlik, a csak röviddel utána hajtó kedvenc fűszernövény is megjelenik az erdőkben. A Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.

Üzlet lett a medvehagyma gyűjtése, értékesítése. A piacokon, boltokban csokorba szedve akár 500-600 forintot is elkérnek néhány levélért. Az erdőket pár hét múlva akár szervezett brigádok is ellephetik, hogy nagyobb adagokat gyűjtsenek.

Míg az egyszerű túrázó naponta, fejenként 2 kilónyit szedhet e növényből, addig a Baranya megyében gazdálkodó erdőtársaság területein új szabályok vonatkoznak a kereskedelmi célú és mennyiségű gyűjtésre.

szednek az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2020. március 8-án
Fotó: MTI/Varga György

Aki 2 kilónál nagyobb mennyiséget kíván szedni, csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Me­csekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében. Az aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével február 8–15-e között zajlott.

Az erdőgazdaság számára kiemelten fontos a rábízott terület természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben egyeztetést folytat a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, így közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára.

A területek határa évente változik, ezzel is garantálva a növényállomány regenerálódását, frissülését. E helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre nincs lehetőség.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.