Közös erővel a hulladékmentes turista útvonalakért

Műanyag flakonok, csokipapírok, cigarettacsikkek bántják a szemünket, bármerre kirándulunk. Az áldatlan állapotok ellen a természetjárók sokat tehetnek, őket motiválja a Groove Trails is.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 14. 21:04
null
A túra útvonalak mellett gyakran találni eldobható műanyag flakonokat Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki rendszeresen túrázik, biztosan felfigyelt már arra, hogy úton-útfélen eldobott műanyag flakonok, csokoládépapírok, papír zsebkendők és egyéb környezetbe nem illő tárgyak csúfítják a tájat, turista útvonalakat. A népszerű piknikező helyeken gyakori látvány a cigarettacsikk, amely a műanyagnál is sokkal szennyezőbb. A kisebb patakok és a nagyobb folyók egyaránt sodorják magukkal a szemetet, mérgezve ezzel az állat- és növényvilágot. Mit tehet az egyszerű túrázó ez ellen?

Leginkább azt, hogy a saját hulladékát magánál tartja, amíg nem talál egy szemetest a turista útvonal mentén, és abban helyezi el.

A túra útvonalak mellett gyakran találni eldobható műanyag flakonokat
Fotó: PEXELS

Akik természetvédelmi vénával rendelkeznek, vihetnek magukkal szemeteszsákot, amelyet a kirándulás során talált egyéb hulladékkal is megtölthetnek. Utóbbival számos kisebb-nagyobb kezdeményezés foglalkozik, az egyik legfrissebb a Groove Trails április eleji kiírása:

Segíts megtisztítani az erdőt mezőt, hegyeket, vizeket!

50% kedvezményt adunk a nevezési díjakból, mellé grátisz...

Közzétette: Groove Trails – instant túrák2021. április 7., szerda

„Korábban is voltak természetvédelemmel, faültetéssel, az olajjal szennyezett Ráckevei-Duna-ág megtisztításával kapcsolatos kezdeményezéseink, ebbe a sorba illeszkedik ez a tavaszi kihívás is – mondta megkeresésünkre Marosi Bence. – Alapítótársam, Orgován Norbert nemrég a Tiszánál töltötte szabadidejét, az ott és a Tisza nevében című Youtube-videóban látottak alapján fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy indítsunk szemétgyűjtési akciót.

A kiírás egyelőre április végéig tart, és reméljük, minél nagyobb népszerűségre talál.

Mi is aktívan részt veszünk benne, Norbi a kis Nyakas-kör tizenhárom kilométeres távján különösebb keresgélés és megerőltetés nélkül öt zsáknyi szemetet szedett össze. Ennek többségét műanyag palack, chipses zacskó és csokipapír alkotta, de könnyen lehet találni masszívabb hulladékot, mint például gumiabroncsot, régi hűtőszekrényt vagy lökhárítót is.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.