Kutyák segítik a veszélyeztetett teknősök felkutatását

A kutatócsoport munkáját Boykin-spánielek segítették, amelyek ki tudják szagolni a teknősök nyomát.

Forrás: MTI2021. 05. 11. 16:40
null
Kutyák segítik egy veszélyeztetett teknősfaj egyedeinek felkutatását Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutyák segítségével kutatják fel és vizsgálják meg egy veszélyeztetett teknősfaj egyedeit a kutatók az amerikai Illinois államban, hogy feltérképezzék a hüllők egészségére és élőhelyére veszélyt jelentő tényezőket.

A szakemberek szerint a díszes dobozteknős, amely egykor Illinois 102 megyéjének felében előfordult, ma már kevesebb mint tízben található meg.

Egyik ismert otthona Lee megyében van, ezért a Chicagói Állattani Társaság és az Illinoisi Egyetem szakemberei 1500 hektárnyi füves területet fésültek át a megyében a múlt héten.

A kutatócsoport munkáját Boykin-spánielek segítették, amelyek ki tudják szagolni a teknősök nyomát. A felfedezett példányokról pontos feljegyzéseket készítettek, megvizsgálták a szemüket, a fülüket, az orrukat, lemérték őket és vérmintát vettek tőlük.

Kutyák segítik egy veszélyeztetett teknősfaj egyedeinek felkutatását
Fotó: Flickr

Matt Allender, a társaság állatorvosa és az egyetem munkatársa elmondta, hogy a díszes dobozteknősök páncélját jellegzetes sárga mintázat díszíti. Nagyjából 450 grammot nyomnak és 8-10 centiméter hosszúak.

Az apró hüllők egészségét vizsgáló tanulmány a 15. évében jár. A múlt hét pénteken gyűjtött legfrissebb adatok segítenek a szakembereknek megállapítani, hogy milyen tényezők jelentenek fenyegetést a teknősök élőhelyére és egészségére.

„A díszes dobozteknősök a környezet és az ökoszisztéma állapotának őrszemeiként működnek, az emberhez hasonlóan ők is használják a szárazföldi és vízi erőforrásokat. Egészségi állapotuk tehát a környezet állapotát tükrözi” – tette hozzá a szakember.

Elképesztően furcsa színű, hatalmas busát fogtak a Kis-Balatonból

Egészen különleges színű, hatalmas busát akasztott egy ikervári horgász a Kis-Balatonnál. Az 54 kilós halnak annyira extrém a kinézete, hogy még a Magyar Haltani Társaság elnöke is meglepődött rajta, és azt mondta, ilyet még sohasem látott. A szerencsés horgász ruhástul ment be a vízbe a halért, amelynek a horog a szájába akadt, tehát szabályos fogásról beszélünk.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.