Lenmag – szuperélelmiszer a javából

A lenmag jó hatással van koleszterinszintre, segíti a méregtelenítést és a fogyókúrát, szépíti a bőrt, lassítja az öregedést. És ez csak néhány a lenmag testünkre gyakorolt pozitív hatásai közül.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 04. 11:45
null
A lenmag és őrleménye sokoldalúan felhasználható. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lenmag igazi népi gyógyászati csodaszer. A lent évezredekkel ezelőtt is használták, nemcsak ruhák vagy egyéb szövetek készítésére, hanem gyógyítási céllal is. A növény az ókori egyiptomi sírkamrákban is megtalálható volt: a halott mellé útravalónak készítették be a magot, a belőle készült olajjal a testet balzsamozták. Hippokratész is írt róla, mint különböző nyavalyák orvosságáról. A középkorban előszeretettel alkalmazták különböző emésztési problémákra, ahogyan a modern kor emberének étrendjében is fontos helyet kap. De miért is ajánlott, hogy gyakran fogyasszunk lenmagot? – teszi fel a kérdést a diétaésfitnesz.hu cikke.

A LENMAG EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI

Rostban gazdag növény, vagyis fogyasztása után hosszan tartó jóllakottságérzetet ad, segíti az emésztést, serkenti a zsírégetést. Emellett magnéziumban gazdag, amiből ha keveset fogyasztunk, a szervezetünk többek között azzal jelzi, hogy csoki után „kiált”. Jót tesz székrekedés, illetve gyomorfekély esetén is.

Nagy mennyiségben tartalmaz tiszta, esszenciális zsírsavakat, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozásban elengedhetetlenek. Az ómega-3 zsírsavban gazdag lenmag lassítja az öregedési folyamatokat, hidratálja a bőrt, összességében segít felvenni a harcot a ráncok ellen. Szintén ómega 3-tartalma miatt kiváló azoknak, akik nem szeretik a halat, vagy vegán étrendet folytatnak. Mivel gluténmentes, jó választás az arra érzékenyeknek is.

Vitaminokban szintén gazdag: A-, B-, C-, D- és E-vitamint tartalmaz, valamint a már említett magnéziumot, illetve kalciumot, káliumot, ként, vasat, cinket, foszfort – hogy csak a legfontosabbakat soroljuk fel.

AZ EREK ÉS AZ ÍZÜLETEK BARÁTJA

  • A lenmag jó hatással van a koleszterinszintre, ezáltal óvja a szív- és érrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz ALA-t: ez az esszenciális zsírsav csökkenti a vérnyomást és a szívroham kockázatát, erősíti a szívet, jótékony hatás segíthet azoknak is, akik szívritmuszavarral küzdenek.
  • Az erek mellett az ízületeket is védi. Ha pedig már kialakult a baj, csökkenti a fájdalmat.
  • Ajánlott a fogyasztása légúti betegségek, például köhögés vagy hörghurut esetén is. Ilyenkor érdemes a belőle készült teát forrón inni.
  • Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a lenből készült tea gyorsítja a vese és a húgyhólyag megbetegedéseinek gyógyulását. Hatékony segítség prosztataproblémákra.
  • LENMAG A SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN

    A belőle készült olaj, őrlemény rendszeres fogyasztása belülről szépít, erősíti a töredezett hajat, a gyenge körmöket, hatékonyan veszi fel a harcot az aknék ellen. Méregtelenítő hatásának köszönhetően ugyanis tehermentesíti a májat, így a méreganyagok nem a bőrünkön keresztül távoznak.

    De külsőleg is hatékony, a lenmagolaj enyhíti az ekcéma, a rosacea tüneteit, hidratálja a bőrt. A lenmagolajból készülhet hajpakolás, körömerősítő, az őrleményből pedig – joghurttal vagy tejjel elkeverve – remek természetes arcradír.

    A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben dióféléket és olajos magokat gyűjtöttünk össze, amikből minden nap ennünk kellene. A késő őszi, téli időszak fontos tápanyagforrásai ezek a magvak.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.