Medvékre utaló jelek az erdőben

Fényképpel sikerült bizonyítani, hogy a Börzsönyben medve jár. Megnéztük, kirándulásaink alatt milyen jelek alapján gyanakodhatunk, hogy a környéken az erdők csúcsragadozója is megfordul – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 19. 20:42
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon sokáig nem kellett a medvék megjelenésétől tartani, az utóbbi években azonban egyre gyakrabban hallani, hogy Szlovákiából átvándorol, és az északi országrészben fel-felbukkan egy-egy „mackó”. A legutóbbi észlelésről a Börzsönyi Természetvédők számoltak be, Facebook-oldalukon osztották meg az éjszaka lencsevégre kapott fiatal állatot.

A medve börzsönyi megjelenése egyszerre töltheti el örömmel és aggodalommal a túrázókat, ezért gyorsan érdemes leszögezni, hogy a medve a legtöbb vadállathoz hasonlóan tart az embertől. Hacsak teheti, kerüli a forgalmas turistautakat, így ezeket járva – főként, ha társasággal megyünk – elenyésző az esélye, hogy meglássuk. Egyedül, csendben sétálva, esetleg letérve a kijelölt útról valamivel nagyobb rá a sansz – ha így kirándulunk, érdemes nyitott szemmel járnunk és figyelni az árulkodó jeleket.

Medvenyom
Fotó: FLICKR

Arra, hogy a környéken medve jár(t), a legkönnyebben mancsának lenyomatából következtethetünk. Ha a talaj elég puha, jól kivehető a teljes felülete, az ujjak és a karmok is. Értelemszerűen minél nagyobb a mancs mérete, annál idősebb lehet a medve, és ha a nagy nyom mellett kisebbeket is találunk, vélhetően bocsok is vannak a közelében.

Kérgüktől megfosztott fák jelezhetik a medve közelségét
Fotó: FLICKR

A lenyomatok mellett a közelben található fák is árulkodhatnak a medve jelenlétéről. A ragadozó ugyanis nemcsak felmászni tud, de bizonyos fajtáknak a kérgét is előszeretettel használja fekhelye elkészítéséhez. Búvóhelye ugyanúgy lehet barlangban, mint nagyobb sziklák közötti üregekben és kidőlt fák alatti mélyedésekben. A medvék ilyen téren nagyon kreatívak.

A medvékről érdemes tudni, hogy mindenevők. Étrendjük túlnyomó többségét növények teszik ki, de emellett vadásznak, és az elhullott állatok tetemét is elfogyasztják. Felkutatják és alaposan átvizsgálják a szemetet, az erős illatok (pl. halkonzerv) vonzzák őket, ezért jól elzárva tartsuk az élelmünket, és semmit se hagyjunk szanaszét az erdőben.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.