Még hat hétig tartó telet jósolt Észak-Amerikában Phil

Meglátta árnyékát Phil, a világ leghíresebb, pennsylvaniai mormotája, így eszerint még hat hétnyi tél vár Észak-Amerikára.

Forrás: MTI2021. 02. 03. 11:53
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Punxsutawney nevű kisvárosban minden évben február 2-án – a katolikus Gyertyaszentelő Boldogasszony napján – pirkadatkor tartják a mormotanapot, az előrejelzést Phil nevében a ceremóniamester olvassa fel. A német eredetű turistacsalogató szertartást a Pittsburghtől 105 kilométerre észak-keletre fekvő városka Gobbler's Knob nevű dombocskáján tartják, rendszerint hatalmas tömeg előtt.

A koronavírus-járvány miatt online közvetítették a ceremóniát, ahol a közönséget kartonfigurát helyettesítették. A közvetítést több mint 15 ezren követték figyelemmel.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

Vastag hótakaró borítja az Egyesült Államok északkeleti részét, a régióban egy heves hóvihar közlekedési káoszt is okozott. Évek óta nem esett ennyi hó New Yorkban. Hogy a rágcsáló a havazás közepette valóban meglátta-e az árnyékát, lehet firtatni, de Phil jóslatai egyébként is csak visszafogottan megbízhatóak.

A mormotának, aki a rajongók szerint örökéletű, ez volt a 135. időjárás-előrejelzése 1887 óta. Több mint 100 alkalommal jósolt hosszú telet, és csak mintegy húsz alkalommal korai tavaszt, így az idei prognózis a ritkák közé tartozik.

A tradíciót a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Időtlen időkig című film tett világszerte ismertté.

Jegesmedveikrek születtek a Detroiti Állatkertben + videó

Jegesmedveikrek születtek a Detroiti Állatkertben: az intézmény közleménye szerint a még novemberben világra jött bocsok egyikét az anyjuk, a másikat emberek nevelik, mivel születésekor rossz egészségi állapotban volt.

Több mint 15 éve ez az első alkalom, hogy jegesmedvekölykök születtek és nevelkednek az állatkertben. A nyolcéves anyaállat, Suka 2018-ban és 2019-ben is szült, ám a bocsok nem maradtak életben.

Az egyelőre név nélküli ikrek apja a 16 éves Nuka.

Az állatkert munkatársai szerint jegesmedveikreket ritkán szoktak szétválasztani egymástól, így a mostani alkalom kivételes lehetőséget nyújt a kutatóknak annak tanulmányozására, hogy milyen különbségek figyelhetők meg az anyaállat és az emberek által nevelt bocs között.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.