Mégsem keresztelik át Pelé királyra a Maracana Stadiont

A szurkolók tiltakozása miatt mégsem nevezik át Pelé király Stadionnak a brazilok legendás létesítményét, a Maracanát.

Forrás: MTI2021. 04. 09. 8:38
null
A szurkolók tiltakozása miatt mégsem nevezik át Pelé király Stadionnak a brazilok legendás létesítményét Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rio de Janeiro-i önkormányzat múlt hónapban ugyan megszavazta, hogy a 80 éves élő legenda, Pelé nevét viselje a labdarúgás egyik legismertebb helyszíne, de Claudio Castro kormányzó megvétózta a tervet, miután a szurkolók tiltakozása nyomán az ötletet előterjesztő állami törvényhozás is kihátrált a névváltoztatás mögül.

A kritizálók – köztük Gerson, aki 1970-ban Peléhez hasonlóan tagja volt a világbajnok brazil válogatottnak – egyrészt azt kifogásolták, hogy Pelé sosem élt Rióban, másrészt a Maracana eredeti névadójának, Mário Filhónak az unokája is tiltakozott. A Maracana névadója azért a brazil újságíró lett, mert az 1940-es években leginkább ő lobbizott a létesítmény felépítéséért.

A szurkolók tiltakozása miatt mégsem nevezik át Pelé király Stadionnak a brazilok legendás létesítményét
Fotó: Flickr

A futballban egyedüliként háromszoros világbajnok Pelé számos emlékezetes mérkőzést játszott a Maracanában, a Santos színeiben például a Vasco da Gama elleni összecsapáson ott szerezte pályafutása ezredik gólját.

A Maracanában rendezték az 1950-es és a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét, illetve a 2016-os olimpia megnyitóját és a futballtorna fináléját.

Olimpikon lett a leukémiát legyőző úszónő

Alig két évvel azt követően, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizáltak Ikee Rikakónál, a japán sportoló beúszta magát hazája vegyes váltójába, így a nyáron szerepelhet a tokiói olimpián – olvasható a CsupaSport cikkében.

Kevés szebb, a sporthoz kötődő történetet hallhattunk mostanság, mint a 20 éves japán úszó, Ikee Rikako „sztorija”. Az ötszörös junior-világbajnok, a felnőttek között hatszoros Ázsia-bajnok és a 2016-os rövid pályás világbajnokságon három bronzérmet szerző sportoló kálváriája 2019-ben kezdődött, amikor egy ausztráliai edzőtáborban rosszul érezte magát. A kivizsgálásokra hazautazott, majd kiderült, leukémiás, és innentől kezdve a versenysporthoz kapcsolódó álmok és a korábbi célok mind egyetlen törekvés mögé sorolódtak: hogy meggyógyuljon.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.