Mi az energiapótlás legjobb módja futás közben?

Szakember segít a futás közbeni frissítéssel: a folyadék és tápanyag pótlással kapcsolatos kérdésekben.

Forrás: MW2020. 11. 01. 15:58
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futás közbeni frissítésről, az elvesztett folyadék, tápanyag és elektrolit pótlásáról egyre több szó esik, sokat tudnak róla a hobbifutók is, mondhatni, örökzöld téma, s ezúttal a szakember, a sportélelmiszer-gyártásban is jártas dr. Gyimes Ernő véleményét kértük ki.

A tudomány sokat foglalkozik a sportolás, azon belül a futás, még pontosabban a hosszútávfutás közbeni frissítéssel, s bár sok múlik a jól kiporciózott ételen és italon, mégsem lehet kihagyni a számításból az egyéni tényezőket. Vagyis az elméleti háttér mellett fontos, hogy a hobbisportoló maga is megtapasztalja, mi a legjobb neki egy-egy erőn felüli teljesítés során.

Ezzel együtt vannak olyan hibák, amelyeket senkinek sem tanácsos elkövetni, mert az energiapótlással kapcsolatos bakik tönkretehetik az adott edzést vagy versenyt.

Korántsem könnyű téma, ezért olyan szakember segítségét kértük, akinél kevesen értenek jobban a témához: dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Intézetének docense beszélt a Csupasportnak a frissítéssel kapcsolatos leggyakoribb hibákról, és ami mindennél fontosabb, megoldást is kínált a problémákra. A tudományos szakember véleménye azért is fontos, mert több évtizede fut és búvárkodik, korábban kosárlabdázott, míg jelenleg az egyetemi szintű tanítás mellett a sportélelmiszerek fejlesztésével foglalkozó magyar SFI Nutrition vezetőjeként kamatoztatja élelmiszermérnöki és sportolói tapasztalatát.

A remek szakember szerint talán az egyik legtöbbször elkövetett hiba, hogy a futók folyadék- és tápanyagpótlás nélkül akarnak teljesíteni egy-egy távot.

Nemcsak edzésen, de versenyen is így küzdenek meg sokan a távval, ami talán a legsúlyosabb hiba. Ez azért nagy probléma, mert ha valaki még képes is lenne az adott távot teljesíteni, közelében sem lesz a legjobb teljesítményének. A megfelelő szénhidrát-fogyasztásról feledkeznek meg a legtöbben, ami már egy-másfél órányi futás után jelentős energiaszint-csökkenést eredményez. Az energia ilyenkor nemcsak az izmoknak kell, az agynak is fontos; ha nem pótolja valaki, az agy és izomkapcsolat is romlik, ami többek között gyorsabb fáradást okoz.

Dr. Gyimes Ernő tanácsa ismerős lehet sokaknak, mégis hasznos megfogadni, miszerint érdemes lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátokat vegyesen bevinni az egyenletes energiaellátás miatt. A népszerű vélekedéssel ellentétben a kis mennyiségű cukor ilyenkor egyáltalán nem okoz gondot az egészséges embernek, hiszen azonnal felhasználja a szervezet.

A futók óránkénti energiaigénye nagyon eltérő, de 50-70 gramm vegyes szénhidrát bevitele a többségnek elegendő lehet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Az aktív életmód és gyaloglás élettani hatásai

Az aktív életmód, a rendszeres testmozgás sok pozitív előnnyel bír, többek között a vastagbéltumor és az epehólyag különféle megbetegedéseit is segíthet megelőzni. De vajon mi számít aktív életmódnak? Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus írásából kiderül.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.