Mi az ízületi mobilitás és miért fontos?

Aki rendszeresen olvas minket, már bizonyára találkozott az ízületi mobilitás kifejezéssel. Nézzük, mit jelent pontosan, és miért kiemelt fontosságú az edzések során és a mindennapi tevékenységekben is!

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 08. 18:10
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ízületi mobilitás az adott ízületben létrejövő teljes mozgástartományt jelenti. Arra, hogy az ízületben milyen mértékű mozgás jöhet létre, több tényező is hatással van: különböző betegségek, (sport)sérülések, meszesedések, valamint az izommerevség. Nem megfelelő ízületi mozgástartomány (ízületi mobilitás) esetén a hétköznapi tevékenységek is nehézkessé, fájdalmassá válhatnak, a sportolásnál pedig megnő a balesetveszély – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

A mobilitás nem keverendő össze a rugalmassággal, hajlékonysággal, ami az izmok passzív nyújtásának képessége. Tehát az edzés végi nyújtás nem a mobilizációt, hanem a hajlékonyságot szolgálja. Ám a szervezet egy komplex szerkezet, így például guggolás során mobilitásra és hajlékonyságra egyaránt szükség van!

 

AZ ÍZÜLETEK EGÉSZSÉGE

Az ízületek a mozgást szolgálják. De sajnos a modern világban az emberek többsége ideje nagy részét ülve tölti, és ez negatív módon befolyásolj a mobilitást. Ha egész nap a billentyűzet fölé görnyedünk, akkor a csípő és a váll mobilitása fog drasztikusan csökkenni. Edzés során figyelembe kell venni, hogy az ízületek funkciójuk szerint lehetnek stabilak vagy mobilak.

  • Boka: mobil
  • Térd: stabil
  • Csípő: mobil
  • Alsó háti gerincszakasz: stabil
  • Felső háti gerincszakasz: mobil
  • Váll: egyszerre mobil és stabil
  • Könyök: stabil
  • Csukló: mobil
  • Ha valamelyik ízület nem funkcionál elégségesen, akkor a test kompenzálja azt a működőképesség fenntartása érdekében. Vagyis az alatta és fölötte lévő ízületek próbálják részben átvenni a feladatot. Azonban ezeknek más az eredeti szerepük. Így ez hosszú távon további torzulásokhoz és fájdalmakhoz vezet.

    HOGYAN JAVÍTHATÓ?

    Ha nem vagy képes teljes mozgástartományban végrehajtani egy gyakorlatot, akkor a hatékonysága jelentősen csökken. A kis mobilitás egyes gyakorlatok kivitelezését is hátráltatja. Például a teljes guggolás kivitelezése során bekapcsolódik a mozgásba a csípő, a farizom, a térdhajlító izom és a vádli. Tehát itt több ízület is érintett.

    BOKA

    Ha a bokánál nem kielégítő az ízületi mobilitás, az okozhat térd-, csípő- és akár váll- vagy hátfájdalmakat is. A boka mobilitásának javításáért napközben érdemes az alábbi kis rutingyakorlatokat elvégezni: külső, majd belső talpélen járás, sarkon és lábujjhegyen járás, bokakörzések.

    CSÍPŐ

    Amikor a csípő merev, akkor a hétköznapi lét is korlátozottá válhat. A csípő gömbízület-mobilizálásánál minden irányból meg kell dolgoztatni. Remek gyakorlat a törpejárás vagy a mély guggolás.

    FELSŐ HÁTI SZAKASZ

    Ha a felső háti gerincszakasz merev, akkor egy másik gerincszakasz fogja kompenzálni a hiányosságokat, és ez további gondokat okoz váll- és derékfájdalmak formájában. A dinamikus nyújtások segíthetnek a mobilizáció fokozásában.

    VÁLL

    A váll nem megfelelő mozgása folyamatos problémákat jelenthet. Vállmerevség esetén a fej fölötti karmozgásoknál az egész hát húzódhat. Ilyenkor a kompenzáció erős homorítással történik, ami további hátpanaszokat okozhat. A vállmobilitás javításához a gumiköteles gyakorlatok a legjobbak. A legegyszerűbb: fogjuk meg a fejünk fölött, majd húzzuk szét. De közkedvelt eszköz a seprűnyél is. Fogjuk meg szélesen, majd emeljük át a fejünk fölött egészen hátra le, mintha karkörzést végeznénk, nyújtott karral. Lassan mozgassuk a karunkat.

    A mobilitás fenntarthatóságáról és fejleszthetőségéről szóló információkért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

    Korábbi cikkünkben az edzés előtti bemelegítésről írtunk négy lépésben a sérülések ellen – ízületi mobilitás: A bemelegítés nagyon fontos része az edzésnek. Nemcsak arra jó, hogy testileg és lelkileg felkészüljünk a terhelésre, hanem arra is, hogy a különféle stabilizáló és mobilizáló gyakorlatok segítségével a testünk „gyenge láncszemeit” is előkészítsük a mozgásra, erősítsük az ízületi mobilitás mértékét, ezáltal megelőzzük a sérüléseket.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.