Miért állhat meg a fejlődés a rendszeres edzések ellenére?

Nincs annál lehangolóbb, amikor a keményen tréning ellenére úgy érezzük, hogy a testünkkel mégsem történik semmi. Íme a leggyakoribb hibák, amelyeket edzés közben elkövetünk – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 07. 28. 19:25
null
A kép csak illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem fejlődik az izom, néhány hét alatt sokan feladják a mozgást, a diétát, és még jobban belesüppednek a semmittevésbe. Pedig lehet, hogy csupán néhány egyszerűen kiküszöbölhető hibát követtél el, amelyek megakadályozzák a sikert. Ezekre nem árt nagyon odafigyelni, hiszen amellett, hogy sérülést okozhatnak, tényleg megakadályozzák az izmainkat a fejlődésben.

A kép csak illusztráció
Fotó: PEXELS

Mindent egyből akarunk

Amikor valaki edzeni kezd, az rendre valamilyen elégedetlenség következménye. Elégedetlenek vagyunk a kinézetünkkel, a társas életünkkel, az erőnlétünkkel, az egészségi állapotunkkal. Nem az edzésért edzünk, hanem a várt eredményért.

Ezért sokan rögtön a legnehezebb edzésprogramokkal kezdik, és szakadatlanul csinálják, amíg meg nem szakadnak. Könnyen megsérülhetnek az ízületek, izomhúzódás, szalagszakadás lehet a következmény.

Éppen ezért fő a fokozatosság! Szinte minden internetes fitneszoldalon találni kezdőknek szóló edzésterveket, vagy ha másként nem megy, fogadjunk edzőt.

Figyeljünk a túledzettségre!

Ez az állapot annyira általános, hogy nevet is adtak neki: túledzettség-szindróma. Nem túl szép magyar szó, de létezik. Akkor lép föl, amikor túl sokat, erőnkön felül edzünk, és az újabb és újabb megterhelések között nem hagyunk időt testünknek a regenerációra. Márpedig a pihenés legalább olyan fontos, mint az edzés.

Ha azt érezzük, hogy fájnak az izmaink, ha a teljesítményünk drasztikusan visszaesik, esetleg álmatlanok vagy túl fáradékonyak vagyunk, az egyértelműen a túledzettségre utal.

Minden ember más, van, aki ötven kilót emelget egy karral, másnak az öt is túl sok. A hosszú távú eredmények szempontjából az intenzív edzésnapok közötti regenerációs periódusnak fontos szerepe van.

Baráttal, vagy anélkül?

Sokan nem szeretnek egyedül edzeni. Csakhogy a „társas” tréningek túl sok beszélgetésbe torkollhatnak, úgyhogy ezt sem árt átgondolni. Ha valóban fejlődési céllal látogatjuk a konditermet, jobb elkülöníteni a valóban kemény, fókuszált testmozgással töltött órákat és a szórakozásra szánt időt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.