Miért érdemes megbarátkoznunk a zellerszárral?

A zeller tökéletes fogyókúrás alapanyag, mert nagyrészt vízből áll. Természetesen alacsony a szénhidrát- és a zsírtartalma, tele van növényi vegyületekkel, amelyeknek számos egészségügyi előnye van.

Forrás: MW2020. 09. 16. 19:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, hogy mártogatóssal a zeller remek snack, kiváló alapanyaga a salátáknak és a turmixoknak. Ha valaki fogyni szeretne, annak szinte aranyat ér, hiszen alacsony a kalóriatartalma, de tele van hasznos antioxidánsokkal. Az Origó tafelspicc rovata összegyűjtötte a zellerszár legjobb tulajdonságait, és két receptet is hozott mellé – írja a Baon.hu.

Egy 2017-es áttekintő vizsgálatból kiderül, hogy a zeller sok erőteljes antioxidáns kiváló forrása.

Hidratáló zöldség, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok A-vitamin van benne, amely hozzájárul a bőr és a szem egészségéhez. A benne lévő K-vitamin növeli a csontsűrűséget, elengedhetetlen a csontképződéshez. A zeller folsavat is tartalmaz, amelynek a mentális egészséghez és teljesítményhez van köze, illetve a benne lévő kálium elősegíti a szív- és az izom-összehúzódások megfelelő működését. A zeller nyomokban tartalmaz más tápanyagokat is, mint a kalcium, a mangán, a magnézium, valamint a B- és C-vitamin.

Egy nagy zellerszár mindössze hét kalóriát és majdnem 200 ml vizet tartalmaz. Ha olyan nassolnivalót keres, amelyet biztonsággal fogyaszthat, mert nem visz be extra kalóriát, akkor a zellerszár a legjobb választás. Tele van élelmi rostokkal, amelyek kulcsfontosságúak a bél egészsége szempontjából. Hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, ráadásul még a belünkkel is jót teszünk.

Próbáljak ki a következő recepteket!

Zeller-, alma- és diósaláta

Ez a saláta egy frissítő étel, amelyet önmagában vagy köretként is fogyaszthatunk. Adhatunk hozzá grillezett csirkét, meggyet, datolyát, gránátalmát vagy körtét is.

Hozzávalók:

8 szár zeller

1 nagy alma

½ bögre dió

½ bögre extra szűz olívaolaj

1 teáskanál Dijon-mustár

1 citrom leve

½ medvehagyma, aprítva

só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Vágjuk le a zeller leveleit, tegyük félre.

Vékonyan szeleteljük fel a szárakat, majd tegyük egy órára hideg vízbe, hogy megpuhuljon.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, oszlassuk el a diót egy tepsin és pirítsuk 8-10 percig.

Szeleteljük fel az almákat, magozzuk ki, és vágjuk 12 szeletre.

Keverjük össze egy tálban az olívaolajat, a mustárt, a citromlét, a medvehagymát, sózzuk és borsozzuk.

Szűrjük le és szárítsuk meg a zellerdarabokat, forgassuk össze az almával és a dióval, tálaljuk az öntettel.

Zeller és alma reggeli turmix

Hozzávalók:

4 zellerszár, kis darabokra vágva

1 banán, felvágva

1 bögre narancslé

½ bögre apróra vágott uborka

1 hüvelykujjnyi nagyságú gyömbér

Elkészítés:

Tegyük az alapanyagokat egy turmixgépbe és jól dolgozzuk össze.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.