Miért foglalkozzunk a folyadékpótlással?

Ha nem optimális a napi folyadékbevitelünk, az súlyos problémák forrása is lehet. A sötét vizelet és a szomjúság az első jele annak, hogy azonnali folyadékpótlásra van szükség – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 29. 7:28
null
estmozgás közben elengedhetetlen, hogy pótoljuk az eltávozott folyadékot, különben a teljesítményünk és a közérzetünk is romlani fog Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vérünk kilencvennégy százaléka víz, testünknek pedig a hatvanöt százaléka tartalmaz vizet. Normális testműködés során két-három liter folyadékot vesztünk naponta. Testmozgás közben elengedhetetlen, hogy pótoljuk az eltávozott folyadékot, különben a teljesítményünk és a közérzetünk is romlani fog.

Semmikép sem szabad megvárni a vészjelzést, azaz a szomjúságérzetet! Minden olyan esetben, amikor az energiaigény nő, akkor ezzel arányban a folyadékigény is növekszik”

– tanácsolja Török Evelin edző és táplálkozási tanácsadó.

estmozgás közben elengedhetetlen, hogy pótoljuk az eltávozott folyadékot, különben a teljesítményünk és a közérzetünk is romlani fog
Fotó: PEXELS

Az edzőként és táplálkozási tanácsadóként dolgozó székesfehérvári hölgy kifejtette, hogy a folyadékot folyamatosan pótolni kell, mert távozása a szervezetben kiszáradást okoz. Az anyagcsere és a testhőmérséklet-szabályzás fontos eleme a víz.

A folyadék eltávozhat:

– a vizelettel: ha egészségesek vagyunk, akkor kb. másfél liter vizelet távozik belőlünk naponta, valamint a széklettel további fél-egy dl.

– a légzés során: bármennyire is furcsa, de ha csak lélegzünk, már azzal is vizet vesztünk. Ennek mennyisége kb. 2–3 dl.

– a bőrön át: ha semmilyen szélsőséges hatás nem ér bennünket, akkor kb. fél litertől szabadulunk meg minden nap. Nézzük az extrém terhelést, például a nehéz fizikai munkavégzést, ide sorolva a sportot is: ekkor a test akár további egy litert is képes még leadni. Ugyanez jellemző a betegség (például hasmenés) vagy extrém hőség esetén is.

„A férfiak és nők között folyadékbevitel szempontjából van különbség. Ugyanúgy külön csoportot képeznek az idősek és a gyerekek – mondta a szakértő – Az optimális folyadékbevitel 65 év felett még inkább sarkalatos pont, hiszen súlyos problémák forrása lehet, úgymint: nem megfelelő vérnyomás, vesekő, szájüregi betegségek, agyi kapacitás csökkenése, székrekedés. Azt szoktam mondani, hogy

tíz kilogrammonként négy deciliter víz fogyasztása az optimális naponta. Időseknél pedig ez két-két és fél literre változik naponta – súlytól függetlenül.”

Tíz kilogrammonként négy deciliter víz fogyasztása az optimális naponta
Fotó: PEXELS

Ha a kiszáradás súlyos, és nem kapunk orvosi segítséget, akár halálos kimenetelű is lehet. A sötét vizelet és a szomjúság az első jele annak, hogy azonnali folyadékpótlásra van szükség!

Ha szédülést, fejfájást érzékelünk, ha kiszáradt a szemünk és a szánk, ha kábultság, fáradtság tör ránk és/vagy kevés vizeletet produkálunk, akkor még orvosi segítség nélkül javíthatunk a helyzeten. Ha nem foglalkozunk a problémával, akkor az egy idő után kóros vesegondokhoz, vesekőképződéshez vezethet, illetve májkárosodás, ízületi fájdalmak, koleszterinproblémák, székrekedés is felléphet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.