Mikor lesz a legjobb idő a nyaraláshoz?

A számítások szerint június közepétől igazi strandidő köszönt be Kárpát-medencébe, így a Balaton térségébe is. Az átlagosnál melegebb és szárazabb lesz a június, a július és az augusztus is – írja a likebalaton.hu

Forrás: likebalaton.hu2021. 06. 01. 17:14
null
Forrás: Krausz Andrea/likebalaton.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyságban működő, független kormányközi szervezet, az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) hosszútávú előrejelzései szerint 2021. június közepétől nagy valószínűséggel az átlagnál melegebb és szárazabb lesz az időjárás hazánk területén. Kifejezetten jó időt jósolnak a Kárpát-medence területére, főként a Dunántúlra, ezen belül a Balaton térségére. A térképes előrejelzés természetesen nem jelenti azt, hogy a nyár minden egyes napján, vagy hétvégéjén hétágra süt majd a nap, de 60-70% az esély arra, hogy átlagosan melegebb lesz.

Nemsokára beköszönt a strandidő a Balatonon
Fotó: Krausz Andrea/likebalaton.hu

2021 tavasza nem kecsegtetett bennünket semmi jóval, a március végi, április eleji fagyok jelentős károkat okoztak a Balaton térségének gyümölcsöseiben. Ráadásul az átlagnál hűvösebb és szelesebb időjárás volt május végén is a térségben. Hiába nyitottak ki a balatoni strandok, bizony a víz hőmérséklete 16-17 fok körül mozgott.

– Június 1-jétől fokozatosan melegszik a levegő, a hét végén pedig a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 25 fokot, és az éjszakai minimum hőmérsékletek sem mennek 15 fok alá. A több napsütésnek köszönhetően valószínűleg június 10-től a tó vízhőfoka elérheti a 20 fokot – tájékoztatott Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője, aki hozzátette, sokéves átlagban a legmagasabb vízhőmérséklet értékek július hónapra esnek, amikor a nap is magasan jár, és a napi átlagos léghőmérséklet is a magas.

Ilyenkor előfordul, hogy 28 fok fölé is emelkedik a standard körülmények között mért vízhőmérséklet.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.