Minden információ, amit a hozzátáplálásról tudni érdemes

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az anyatej az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét, az első év második felében a gyerek tápanyagigényének legalább felét, míg a második életévig a szükséglet legfeljebb egyharmadát biztosítja. A magyar szakmai irányelv szerint a hozzátáplálást legkorábban az ötödik hónap elejétől el lehet kezdeni, és legkésőbb a hatodik hónap végéig el kell kezdeni, ami nem zárja ki a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összefoglalója alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 01. 16:44
null
Az utóbbiakat figyelembe véve, a csecsemőket 5-6 hónapos korig kizárólag és igény szerint anyatejjel kell táplálni Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kincset érő anyatej

A szoptatás az egyik leghatékonyabb módszer a gyerek egészségének és megfelelő fejlődésének biztosítására. Az anyatej ideális táplálék a csecsemő számára. Biztonságos, tiszta és olyan védőanyagokat (ún. antitesteket) tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babát számos gyakori gyerekkori betegséggel szemben.

Az anyatej az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét, az első év második felében a gyerek tápanyagigényének legalább felét, míg a második életévig a szükséglet legfeljebb egyharmadát biztosítja.

Az anyatejjel táplált gyerekek jobban teljesítenek az intelligenciateszteken, a későbbiekben kevésbé lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak, körükben alacsonyabb a cukorbetegség, míg a szoptató nőknél kisebb a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata. Az utóbbiakat figyelembe véve, a csecsemőket öt-hat hónapos korig kizárólag és igény szerint anyatejjel kell táplálni.

Ez alól kivételt képez az aluszékony, nem megfelelő testtömeg-fejlődésű, bizonyos betegségben szenvedő csecsemők táplálása.

Az egészséges baba születését követően a harmadik naptól napi 8-12-szer szopik, az első héten átlagosan napi nyolcszor. Kezdetben 30-40 percig is eltarthat egy-egy szoptatás, azonban a kor előrehaladtával az időtartam csökken (15-20 percre), négy–hat hónapos korban akár öt perc is elég lehet a baba számára. Az éjszakai szoptatás, bár az anyának fárasztó lehet, elősegíti a hosszabb ideig tartó anyatejes táplálás fenntartását és a bővebb tejtermelést.

Tilos a megszületést követően bármikor teát, cukros vizet adni a babának.

Olyan esetekben, ha a gyerek testtömege nem gyarapszik és bizonyítottan nem elegendő a tápanyagbevitele, csecsemőtápszer adása lehet indokolt orvosi javaslat alapján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF a szoptatást kétéves korig vagy annál tovább javasolja, hiszen figyelemre méltó haszna van az anya és a baba számára is.

A hozzátáplálás mellett korlátlan alkalommal folytatható a szoptatás
Fotó: Pexels

Az első falatok

A magyar szakmai irányelv szerint: a hozzátáplálást legkorábban az ötödik hónap elejétől el lehet kezdeni, és legkésőbb a hatodik hónap végéig el kell kezdeni, ami nem zárja ki a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. A hozzátáplálást úgy kell öt-hat hónapos korban elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem.

A nemzetközi szakirodalomban számos ellentmondás van a hozzátáplálás elkezdésének időzítéséről. A WHO és az UNICEF hat hónapos korig kizárólag anyatejet javasol – ez nemzetközileg érvényes, és főként a fejlődő országokra, azonban a fejletteknél az életkörülmények stb. miatt ez módosul.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint hat hónapos kor előtt nincs szükség kiegészítő táplálékokra,

de nincs meggyőző bizonyíték sem arra vonatkozóan, hogy a hat hónapos kor előtt megkezdett hozzátáplálás az egészségre káros vagy kedvező hatással bírna (kivétel azok a csecsemők, akiknél magas a vashiány kockázata).

Az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) véleménye szerint legalább négy hónapos korig kizárólag anyatejjel, hat hónapos korig kizárólag, vagy túlnyomórészt anyatejjel szükséges táplálni a csecsemőt. A Francia Élelmiszerügyi, Környezeti és Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (ANSES) arra a következtetésre jutott, hogy négy–hat hónapos kor között javasolt elkezdeni a hozzátáplálást.

A hazai szakmai irányelv javaslata szerint a baba fejlettségéhez, készségeihez és szükségleteihez kell igazítani a hozzátáplálás bevezetését, az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében.

A hozzátáplálás mellett korlátlan alkalommal folytatható a szoptatás.

Az utóbbiakat figyelembe véve, a csecsemőket öt-hat hónapos korig kizárólag és igény szerint anyatejjel kell táplálni
Fotó: Pexels

A bevezetésre szánt ételek adhatók szoptatás előtt vagy után, az anya és a baba kívánsága szerint. Kezdetben naponta kétszer egy-két kávéskanálnyi táplálékkal kínáljuk a gyermeket, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és bővítsük az ételek változatosságát. Az új ételeket akár 8–15 alkalommal is kínálni kell, mire a csecsemő elfogadja.

Már a kezdettől fogva fontos a makro- és mikrotápanyagok bevitelének megfelelő aránya.

Ahogyan a 6–17 éves gyermekeknél, az OKOSTÁNYÉR® hazai táplálkozás ajánlás iránymutatásai szerint is fontos a különböző élelmiszercsoportok optimális aránya, úgy csecsemőknél az anyatej, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, húsok, tojás, tej- és tejtermékek, valamint a növényi olajok életkornak megfelelő mennyiségű bevitele javasolt.

Egy-egy szoptatást válthat ki havonta előbb a zöldség/burgonya/hús püré, majd a gabona/tej püré és a gabona/gyümölcs püré. Már a hozzátáplálás kezdetétől törekedni kell minél többfajta, változatos étel adására, hogy a baba szervezete megfelelő mennyiségben, arányban és minőségben megkapja a szükséges energiát és tápanyagokat, valamint minél többféle ízt kóstoljon és kedveljen meg (például zöldségek és gyümölcsök).

A teljes cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.