Minél ritkább a bélyeg, annál értékesebb és beszédesebb

A filatélia ma is népszerű hobbinak számít, bár igazi fénykorát az 1960-as, ’70-es években élte.

Forrás: MW2020. 11. 04. 11:16
null
Fotó: Gáll Richárd-archív / Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy gyűjteményt nehéz megítélni a mérete vagy mennyisége alapján. A tartalma, maga a bélyeg értéke és jelentősége sokkal beszédesebb lehet – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Gáll Richárd, a Debreceni Bélyeggyűjtő Kör elnöke, akit már gyermekként magával ragadott ez a különös hobbi, így vált felnőttkorára komoly filatelistává. – Majdnem harminc éve vagyok bélyeg­gyűjtő, fő gyűjtési, kutatási és kiállítási területem a debreceni posta és filatélia története 1752-től. Ilyenformán azt mondhatom, hogy a városban az én gyűjteményem a legjelentősebb – avatott be Richárd, aki az elnöki stafétabotot két évvel ezelőtt dr. Dézsi Zoltántól örökölte meg, aki csaknem negyven évig vezette a helyi szervezetet, és kilencvennégy éves korára tekintettel már csak az adminisztrációban segít.

– A bélyeg elsősorban a postai levélküldemények bérmentesítését szolgálja, hogy a címzettnek kézbesítéskor ne kelljen fizetni. Mai szóhasználattal élve, a feladó a bélyeggel fizeti ki a levél elszállítását és kézbesítését a címzettnek – fejtette ki a Magyar Posta a Naplónak. Arra is kitértek, a bélyeg lehet forgalmi, amely kifejezetten erre a célra készül, és lehet alkalmi, melyet elsősorban a gyűjtők számára bocsát ki a Magyar Posta, de persze mindkettő alkalmas levélfeladásra, és gyűjteni is bármelyiket lehet.

– Mint minden gyűjtés esetében, a bélyegeknél is annál értékesebb egy bélyeg, minél ritkább. Az alkalmi bélyegek sajátossága, hogy limitált példányszámban készülnek, nem utánnyomhatók, azaz csak a kibocsátáskori darabszám áll rendelkezésre – tudhattuk meg.

Fotó: Gáll Richárd-archív / Mediaworks

A Magyar Posta éves kibocsátási program szerint ad ki alkalmi bélyegeket, az éves tervet pedig a posta felügyeletét ellátó minisztérium hagyja jóvá.

Évente nagyjából huszonöt témában harminc-negyven bélyeg, blokk, kisív, elsődlegesen gyűjtői célú bélyeg jelenik meg.

– A kibocsátási programban mindig helyet kapnak jeles évfordulók, hazai és nemzetközi sport- és kulturális események is. Az éves tématerv összeállítása a beérkezett, illetve gyűjtött témák alapján a Témakijelölő Tanácsadó Bizottság közreműködésével, rögzített irányelvek szerint történik. A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének szervezésében pedig bélyegkiállításokra is ellátogathatnak a gyűjtők és érdeklődők egyaránt.

– Idén szerettünk volna egy kiállítást a 95. évfordulónk alkalmából, azonban a jelenlegi vírushelyzet miatt ezt sajnos a következő évre kell halasztanunk, akkor már remélhetőleg sikerül – tette hozzá Gáll Richárd.

A teljes írást IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.