Mire számítsunk, ha elhagyjuk a cukrot?

Az életmódváltás egyik első lépése a finomított cukor elhagyása az étrendből, ami szinte mindenkinek nagy kihívás. Pedig a szervezet nagyon hálás lesz érte – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 04. 18:40
null
Fogyással is jár, ha lemondunk a finomított cukorról Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy korábbi kimutatás szerint a magyarok napi szinten fejenként 10 dkg cukrot esznek, ami éves szinten egy embernél több mint 35 kilót jelent. Cukor nem csak az édességekben van. Rengeteg finomított cukrot tartalmaznak a szószok, az instant levesek, a reggelizőpelyhek, a gyümölcsjoghurtok is. A túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémát okoz. Cikkünkben most azt mutatjuk be, a szervezetünk hogyan reagál, ha elhagyjuk a cukrot az étrendünkből.

Elvonási tünetek

Amit leghamarabb észlelni fog, nem lesz kellemes. A cukor ugyanúgy függőséget okoz, mint a koffein vagy az alkohol, ezért elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha leszokunk róla. Ilyen például a fejfájás, hányinger, rossz közérzet, letargia. Az első két nap a legnehezebb, de ha túl jutunk rajta, már tényleg érezhetjük a cukormentes élet pozitív egészségügyi hatásait.

Fogyással is jár, ha lemondunk a finomított cukorról
Fotó: PEXELS

Jobb szívműködés

A túlzott cukorfogyasztás növeli a gyulladásos megbetegedések kockázatát, ami szívbetegséghez is vezethet. Ha nem eszünk finomított cukrot, egészségesebb lesz a szívünk.

Megszűnnek a vérnyomásgondok

A magas vérnyomás gyakori probléma a sok cukrosat fogyasztók körében. A cukorfogyasztás közvetlenül nem jelent magas vérnyomást, de úgymond ennek a „járuléka”. Az egészségtelen étrend elhízáshoz vezet, ami aztán vérnyomás problémákkal jár. Ha nem eszünk cukrot, ennek a kockázatát is csökkenthetjük.

Napokon belül laposabb lehet a hasunk, és a kilók is elkezdenek lemenni
Fotó: PEXELS

Energikusabb leszel

Ha a cukros ételek helyett olyan élelmiszerekből nyerünk energiát, amelyek komplex szénhidrátot tartalmaznak, energikusabbnak fogjuk érezni magunkat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.