Mire vigyázzunk az ünnepi díszek használata során?

Az ünnepi időszakban díszbe öltöztetjük a lakást, de nem árt odafigyelnünk a tűzveszélyes dekorációkra – írja a szon.hu.

Forrás: MW2020. 12. 21. 9:01
null
A kézi tűzoltó készülék nagy szolgálatot tehet minden család otthonában Fotó: Pusztai Sándor Forrás: SZON.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ebben az évben december elejéig háromszázhetven olyan tűzeset történt a megyében, amely lakóotthont, lakást vagy családi házat érintett. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden napra jut egy – mondta el lapunknak Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő.

– Tűzesemény miatt elég sokan, heten vesztették életüket, valamint 25-en szenvedtek kisebb-nagyobb sérülést. Az esetek közel felében a nyílt láng okozta a tüzet.

A karácsonyhoz közeledve a többi időszakhoz képest gyakrabban használunk nyílt lángot: gondoljunk csak az adventi koszorúkra, mécsesekre és csillagszórókra.

A koszorúknál – akár vásároltuk, akár magunk készítettük – ügyeljünk arra, hogy a gyertyák stabilak legyenek, ne tegyünk alájuk éghető anyagú alátétet, és mindig csak addig égjenek a gyertyák, amíg mi is a helyiségben vagyunk. Ne tegyük huzatos helyre, nehogy a gyertya elboruljon, és a tűz továbbterjedjen.

Lakhatatlan lett

A nyílt láng után a lakástüzek okozóinak listáján a tüzelő- és fűtőtestek, illetve a kémények műszaki meghibásodása, nem megfelelő használata foglalja el a második helyet, körülbelül 20 százalékos aránnyal.

– A közelmúltban Nyíregyháza egyik külterületi részén történt egy súlyos eset, ott egy fűtőberendezés közelében éghető anyagot tároltak. Megtörtént a baj: hőátadással tűz keletkezett, amely olyan súlyos károkat okozott, hogy a ház teljesen lakhatatlanná vált, és az ott élő személynek lakosságvédelmi intézkedéssel kellett új, ideiglenes otthont találni – mesélte a tűzoltósági főfelügyelő.

A kézi tűzoltó készülék nagy szolgálatot tehet minden család otthonában
Fotó: Pusztai Sándor / SZON.HU

Az elektromos eszközök meghibásodása számít a harmadik leggyakoribb tűzkeletkezési oknak – és itt nem csak olyan esetekre kell gondolni, amikor egy vasalót véletlenül bekapcsolva felejtettünk. Leskovics Zoltán szerint időnként nem árt felülvizsgáltatni a házunk elektromos hálózatát, és csak olyan berendezéseket használjunk, melyek ellenőrzött forrásból kerültek hozzánk, s ha meghibásodtak, hozzáértő szakemberre bízzuk a javítást. Ha már karácsony: az ünnepi fenyőre kerülő, szintén árammal működő fényfüzérekre is figyeljünk.

Óvatosan a gyertyákkal

– Nagyon fontos, hogy csak a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő, illetve megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező elektromos lámpafüzéreket, díszeket használjunk. Ha hosszabb időre elhagyjuk a helyiséget, vagy este lefekszünk aludni, ezeket sem célszerű bekapcsolva hagyni – emelte ki Leskovics Zoltán.

– Szerencsére az elmúlt években nem fordultak elő karácsonyfatüzek a megyénkben, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene ennek megelőzésére is külön figyelmet fordítanunk.

A feldíszített fenyőfa sokszor az ünnepek után válik veszélyesebbé, amikor kiszárad és könnyebben lángra kaphat, így mindig kerüljük a közelében a gyertya vagy a csillagszóró használatát.

– Az ünnepek alatt a konyhában is több időt töltünk, és sütés-főzés közben is megtörténhet a baj. A közelmúltban megyénkben fordult elő egy olyan eset, amikor meggyulladt a tűzhelyen lévő olaj, majd továbbterjedt a konyhabútorra, és jelentős anyagi károkat okozott – mondta a tűzoltó főfelügyelő.

– Ha nem tudjuk, mi a teendő, egy ilyen baleset nagyon súlyossá válhat: szintén az elmúlt időszakban a fővárosban egy hasonló balesetnél a lakó vízzel próbálta eloltani az olajtüzet, ennek pedig robbanás lett a következménye. Az égő olajat soha nem szabad vízzel oltani, a legcélszerűbb az edény fedőjével letakarnunk, vagy ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor nedves textíliát használjunk. A kézi tűzoltó készülék itt nagy szolgálatot tehet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Akik karácsonykor is 24 órás ügyeletben szolgálnak értünk

Vacsorát főznek és karácsonyfát állítanak, a plusz kilók ellen pedig az edzőteremben tesznek – így töltik a szeretet ünnepét a tűzoltók a laktanyában minden évben, amíg nem érkezik riasztás. Egy kis odafigyeléssel számukra is boldog lehet a karácsony. A három nap alatt mintegy negyvenen váltják egymást Szegeden a 24 órás szolgálatban – írja a delmagyar.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.