Mit kezdjünk az őszi avarral kertünkben?

Az őszi kerti munka jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Forrás: MW2020. 11. 01. 18:44
null
A mulcs lehet például faforgács, apróra vágott gally, lenyírt fűnyesedék vagy összegyűjtött levelek Forrás: Shutter Stock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi avarral végzett kerti munkák sokak számára inkább fáradságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! Ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Bátran elrejthetjük a lombseprűnket a fészer sarkába akkor, ha van egy akkumulátoros lombfúvónk, ennek segítségével ugyanis nem lesz szükségünk arra, hogy órákon keresztül görnyedve seperjük a leveleket egy halomba. Hiszen a lombfúvó a viszonylag frissen lehullott faleveleket könnyedén egy kupacba tereli, a lombszívó pedig egy tartályban össze is gyűjti azt – mondják a szakértők, hozzátéve: szintén megúszhatjuk a lombseprűzés egy részét akkor is, ha olyan fűgyűjtőkosaras fűnyírónk van, amely a fűnyírás során felszippantja a lehullott faleveleket is.

A mulcs lehet például faforgács, apróra vágott gally, lenyírt fűnyesedék vagy összegyűjtött levelek

A kerti eszközök segítségével összegyűjtött leveleket ráadásul be sem kell zsákolnunk, hiszen két módon is újra tudjuk hasznosítani, mégpedig a komposztálóban és a mulcsozással. Így nemcsak a környezetünket védjük, de még a talajnak és a növényeinknek is jót teszünk.

A levelek újrahasznosításának a legegyszerűbb módja az, ha a fagyérzékeny növények tövét védjük vele.

Maga a mulcsozás szó talajtakarást jelent, a mulcs pedig valamilyen talajtakaró anyag.

Ez lehet faforgács, fakéreg, kőzúzalék, de mulcsnak nevezhetjük a kertben keletkező növényi hulladékot is, így például az apróra vágott gallyakat, a lenyírt fűnyesedéket vagy az összegyűjtött leveleket, melyek egytől egyig javítják a talaj biológiai és fizikai állapotát. Fontos szem előtt tartani, hogy az ősszel lehullott leveleket nemcsak optikai okokból kell összegyűjteni a gyepről, hanem azért is, mert a fűszálak az őszi időszakban nem jutnak elég fényhez és levegőhöz az avar alatt.

A szakemberek szerint a legjobb természetes mulcs a lenyírt fűnyesedék, az összeaprított gallyak, valamint az összegyűjtött levelek, amelyek nem kerülnek semmibe, viszont tökéletes védelmet biztosítanak a fagyérzékeny növények számára. Az összegyűjtött őszi avarral komposztálni is tudunk ezáltal is újra tudjuk hasznosítani.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Így alakítsuk sün-baráttá kertünket

Kertes házak gyakori vendége a keleti sün. Jó, ha tudjuk, hogy ezek az éjszakai életmódot folytató, kedves kis állatok védettek, eszmei értékük 25 ezer forint. Ahhoz, hogy megóvjuk őket, a kerti teendőink kapcsán érdemes körültekintően eljárni!

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.