Mit sportoljon kezdődő visszérbetegséggel?

Milyen mozgásforma javasolt annak, aki visszérbetegséggel küzd, ráadásul még le is szeretne adni néhány kilót? Nézzük, mit tanácsol Czanik Krisztinán személyi edző.

Forrás: MW2020. 10. 12. 21:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérdezőnk visszérbetegséggel küzd:

„Tudom, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal: kezdődő visszérbetegségem van, és az orvos szerint le kellene adnom öt-hat kilót, illetve többet kellene mozognom, mielőtt súlyosabbá válik a helyzet. Milyen mozgásformát javasolsz? Harmincéves vagyok, és sajnos ülőmunkát végzek” – írta egy olvasónk Krisztiánnak. Szakértőnk elmondja, mire kell figyelni visszérbetegség esetén a testmozgással kapcsolatban.

RENDSZERES, DE NEM TÚL MEGERŐLTETŐ!

A visszérbetegséggel küzdők panaszait és a későbbi szövődmények kialakulását az orvosi gyógymódok mellett megfelelő életvitellel, sportolással befolyásolni, késleltetni lehet. A visszérbetegségben szenvedőknek nagyon fontos a rendszeres, de nem túlságosan megerőltető testmozgás. Ilyen például a gyaloglás, a biciklizés és persze a visszértorna, ami egy speciális gyógytorna. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a vízi sportokat sem: különösen az úszás jó választás. Kerülendő viszont a megerőltető terheléssel járó súlyemelés, az ugrálással járó sportok és az intenzív futás – írja a dietaesfitnesz.hu cikke.

VISSZÉRBETEGSÉG ÉS TÁPLÁLKOZÁS

Kerülni kell az adalékanyagokkal dúsított ételeket, a kávé, a fehér liszt, a cukor, a só, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Fogyassz rostban gazdag élelmiszereket, sok nyers zöldséget, friss gyümölcsöt, és figyelj a napi folyadékbevitelre is!

Jellemzően a helytelen diéták miatt áll be a jojó effektus és kerülünk a fogyás-visszahízás ördögi körébe. Korábbi cikkünkből megtudhatja, hogyan kerülheti el a fogyókúra buktatóját, a jojó effektust.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.