Mutatjuk, milyen szempontok alapján válasszon edzőcipőt

Mutatjuk, hogyan is válasszunk magunknak edzőcipőt, és miért ne csak a szívünkre hallgassunk, amikor ilyen cipőt vásárolunk magunknak – írja a Diéta és Fitnesz.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2021. 03. 21. 11:54
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy edzőcipő ma már hétköznapi viseletként is hordható, de azért általánosságban elmondható, hogy az aktív életmód szerelmesei az edzésekre vásárolnak magunknak ilyen cipőt, amelynek kiválasztása nagy körültekintést igényel.

Hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy csakis az érzelmeink alapján döntsünk.

Vázoljuk a céljainkat

Első lépésként minden esetben a célunkat szükséges meghatározni. Hogy miért lényeges ez? Tudnunk kell cipővásárlás előtt, hogy milyen alkalomra, milyen sporttevékenység alatt szeretnénk viselni az adott cipőt. Például a futócipőnél lényeges, hogy a lábbeli könnyű legyen és párnázott legyen a sarka, a teniszcipő esetében a rugalmasság és a könnyű lépések biztosítása a cél.

Alapvetően minden edzőcipőnél prioritást élvez a kényelem, de nem mindegy, hogy milyen cipőt választunk egy-egy sporttevékenységhez.

Ráadásul egy-egy, bizonyos típusú sportcipő, edzőcipő mögött professzionális szaktudás áll, azaz vannak olyan gyártók, amelyek kifejezetten csak futócipőket készítenek, így minden esetben bízhatunk a professzionalitásukban, a tudásukban. A gyártók tehát segítik, hogy a sportolók jobban teljesítsenek és csökkentsék a sérülési veszélyek lehetőségét.

Egy színesebb darab Fotó: Pexels

Ragaszkodjunk egy adott márkához

Ha rendszeresen sportolunk, edzünk, akkor bizonyára már nem csak felfedeztünk egy-egy remek márkát, hanem ragaszkodunk is egy-egy gyártó termékeihez. Tehát, ha valaki ragaszkodik egy jól bevált márkához, biztos, hogy száz százalékosan megbízhat annak minőségében, hiszen hosszú évtizedek óta a piacon vannak és a céljuk minden esetben az, hogy kiszolgálják a sportolók igényeit sportfelszerelések terén.

Határozzuk meg, hogy mennyit szeretnénk költeni

Amikor edzőcipőt vásárolunk, gyakran jelentős tényező, az ár, hiszen ez meghatározza a döntésünket, a választásunkat. Ha nem szeretnénk félévente edzőcipőt vásárolni, akkor maradjunk márkahűek, hiszen ezeknek a cipőknek már a neve, a márkája is garantálja a csúcsminőséget.

Nők számára tökéletes választás Fotó: Pexels

A méret és a szín is meghatározó

Evidens, hogy cipővásárlásnál nem az érzelmeink vezérelnek bennünket, azaz nem veszünk meg egy számmal kisebb cipőt csak azért, mert megtetszett a színe, vagy a fazonja. Edzőcipőnél különösen nagyon lényeges, hogy jól illeszkedjen a cipő a lábunkra. Általában azt javasolják, hogyha edzőcipőt vásárolunk, vegyünk egy kicsit nagyobbat, hiszen sportolás közben fontos, hogy a lábujjaink kvázi szabadabban mozogjanak a cipőben.

Nem mindegy miből készült

Az edzőcipőnél alapvető kritérium, hogy milyen anyagból készült és mennyire súlyos az adott cipő. Hiszen edzésnél a lábak elfáradnak, és ha ezt a cipő is tetézi, azaz egy nehéz, súlyos modellt választunk, akkor ez a kellemetlenség csak tovább fokozódik. Lényeges szempont az is, hogy a cipő rugalmas legyen, és jó szellőzést biztosítson a lábaknak.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.