Nagyobb békében élnek együtt az emberek és az elefántok Srí Lankán

A közzétett adatok szerint a szigetországban 318 elefántot öltek meg emberek 2020-ban.

Forrás: MTI2021. 01. 10. 13:52
null
Kevesebb áldozata volt tavaly az emberek és elefántok közötti konfliktusnak Srí Lankán Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent az emberekkel való konfliktusban elpusztult elefántok száma tavaly Srí Lankán, ahol 2019-ben több elefántot öltek meg emberek, mint a világ bármely más országában.

A Srí Lanka-i Természetvédelmi Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a szigetországban 2020-ban 318 elefánt pusztult el ember és állat konfliktusában, 22 százalékkal kevesebb, mint a rekordot hozó 2019-es évben, amikor 407 elefántot öltek meg emberek.

Kevesebb áldozata volt tavaly az emberek és elefántok közötti konfliktusnak Srí Lankán
Fotó: Pixabay

Bár a dél-ázsiai szigetországban törvény tiltja az elefántok megölését, újra és újra előfordul, hogy termésüket féltő falusaik megmérgeznek vagy lelőnek elefántokat.

Feldühödött elefántok 112 ember életét oltották ki Srí Lankán 2020-ban, ez 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Srí Lankán 7500-ra tehető a vadon élő elefántok száma.

Két törpe zsiráfot is találtak kutatók Afrikában

Az utóbbi években két törpe zsiráfot is találtak kutatók, az egyiket Namíbiában, a másikat Ugandában. A jelenségről tanulmányban számoltak be, nem titkolva meglepetésüket.

A legtöbb kifejlett zsiráf 4,5-6 méter magas, de 2018-ban egy zsiráfok védelmével foglalkozó alapítvány kutatói találtak egy 2,6 méter magas zsiráfot Namíbiában. Három évvel korábban pedig egy ugandai vadrezervátumban fedeztek fel egy 2,8 méter magas egyedet.

A szakemberek a British Medical Journal folyóiratban decemberben publikált tanulmányban számoltak be a meglepetést okozó két törpe zsiráfról. Mindkét esetben hosszú volt a nyakuk, mint normális méretű társaiké, ám a lábuk kurta maradt. Állapotuk, az úgynevezett vázdiszplázia (a csontváz rendellenessége) előfordul az embereknél és a háziállatoknál, de a tanulmány szerint igen ritka vadon élő állatoknál.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.