Négy olaj, amit érdemes beszerezni, ha diétázik

Sokat lehetett hallani arról, hogy a fogyás egyik kulcsa a zsírszegény étrend. A legújabb kutatások azonban már cáfolják ezt a kijelentést. Sőt, bizonyos fogyókúrás étrendek szerint a jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk felesleges kilóinktól!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 03. 26. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyókúrázók egyik ősellensége, a zsír is lehet egészséges, ha megfelelő fajtát és mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. Olaj és zsír nélkül tesünk nem működik megfelelően, hiszen ezek serkentik az anyagcserét, elmulasztják az éhséget, és segítenek a többi tápanyag feldolgozásában is – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

KÓKUSZOLAJ

A sokszor dicsért kókuszolaj egyik kevésbé ismert tulajdonsága, hogy csillapítja az édesség iránti vágyat, és ezzel hozzájárul a sikeres diétához. Bármilyen receptbe beillesztheted, ételeid így nemcsak egészségesebbek lesznek, de a felesleges zsírpárnáktól is játszva megszabadulhatsz. A kókuszolaj nagy előnye, hogy a benne található zsírsavak könnyen, közvetlenül a bélből szívódnak fel és nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Szervezetünk azonnali energiaforrásként használja fel, így nem zsírpárnává, hanem energiává alakulnak, így nem emeli drasztikusan a vércukorszintet. A kókuszolaj képes fokozni a pajzsmirigy működését, aminek következtében felgyorsul az anyagcsere is. Fogyasztása során nem képződnek sejtkárosító szabad gyökök és transzzsír sem. A kókuszzsír tehát nem csak remek étvágycsökkentő, de képes lassítani az öregedés folyamatát is. Nagy előnye még, hogy tizedannyi kalóriát tartalmaz, mint a szokványos étkezési olajok. 9 kcal/gr helyett mindössze 0,9kcal/gr az energiatartalma.

Fotó: Pexels

SZEZÁMOLAJ

Másik csodaszerünk a szezámmag-olaj, amely gazdag forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak. Az omega-3, 6 és 9 zsírsavak komoly szerepet játszanak a fogyásban, illetve a szív és érrendszer egészségének fenntartásában is. Ezek a zsírsavak képesek növelni a szervezetben a leptinszinet, amely hormon a jóllakottságérzés kialakulásáért felel. A szezámolaj fogyasztásával csökken tehát az éhségérzet, a szervezet viszont hasznos ásványi anyagokhoz és nélkülözhetetlen tápanyagokhoz jut. Mindemellett csökkenti a koleszterinszint és fokozza a máj zsírégető aktivitását is.

A szezámmag-olaj hátránya, hogy magas az energiatartalma. Egy evőkanál nagyjából száz kalóriát tartalmaz. Ügyelj rá, hogy csak napi egy-két evőkanállal fogyassz belőle! Egy jól felépített diéta mellett, heti másfél kilót is fogyhatsz a segítségével.

LENOLAJ

A lenmagolajnak igen erőteljes illata és íze van, amelyet meg kell szokni. Omega-3 zsírsav-tartalma csökkenti az éhséget. Napi egy evőkanállal érdemes belőle fogyasztani. Hevíteni nem szabad, így főzni sem érdemes vele. Salátákhoz egy kis tökmagolajjal keverve viszont nagyon finom.

KAPOROLAJ

A kaporolaj vércukorszint-csökkentő hatását a kaporban rejlő vanádiumnak köszönheti, amely szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír beépülését. Segítségével az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.

Az eredeti cikk az egészséges olaj fontosságáról elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Korábbi cikkünkben szintén a diétázóknak adtunk tanácsot. Lehetséges látványos fogyást elérni sétával? Ha az ősi mozgásformát megfelelően végezzük, s figyelünk a részletekre, látványos sikereket érhetünk el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.