Nem jó a halolaj a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére

Az Amerikai Szívszövetség konferenciáján, a világ egyik legnagyobb kardiológustalálkozóján dőlhet meg az eddigi elmélet.

Forrás: MTI2020. 11. 18. 9:14
null
Az omega-3 táplálékkiegészítők hatástalanok a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem alkalmas a halolaj a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére két új kutatás szerint. Az Amerikai Szívszövetség (AHA) kedden záruló, idén online megrendezett konferenciáján, a világ egyik legnagyobb kardiológustalálkozóján dőlhet meg az eddigi elmélet. Két nagy klinikai vizsgálat is negatív eredményt hozott.

Az omega-3 táplálékkiegészítők hatástalanok a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, erre utal az a tény, hogy semmi nem jelzi, hogy az omega-3 zsírsavak bármilyen hatással bírnának a kísérleti csoportban, illetve egy másik semleges eredményű kutatás is ezt támasztja alá – mondta Are Kalstad, egy norvég kutatás vezetője az AHA kongresszuson.

A Circulation című tudományos folyóiratban is bemutatott norvég tanulmányban 1027 átlagosan 75 éves páciens adatait vizsgálták, akik az azt megelőző 2-8 hétben szívinfarktuson estek át.

A vizsgálat arra kereste a választ, hogy az omega-3 zsírsavak egy első szív- és érrendszeri eseményt követően az úgynevezett másodlagos megelőzés eszközei lehetnek-e. A résztvevők naponta egy kapszulában 1,8 gramm omega-3 zsírsavat vagy placebóként növényi olajat kaptak. A megfigyelés két éven át tartott.

Az omega-3 táplálékkiegészítők hatástalanok a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére
Fotó: Pixabay

A halolaj kapszulát fogyasztók csoportjában 108 esetben történt halálos kimenetelű vagy nem halálos szívroham, akut szívkatéteres beavatkozás, stroke, halálozás vagy kórházi felvétel szívelégtelenség miatt. Ez 21,4 százalékos gyakoriságot jelent.

A placebót kapó csoportnál 102 páciensnél történtek ilyenek, tehát az esetek 20 százalékában.

Az újonnan jelentkező pitvarfibrillációkat tekintve sem mutatkozott különbség a két csoport között.

A norvég eredmények egybevágnak az amerikai orvosok társaságának (JAMA) folyóiratában héten megjelent tanulmánnyal. Ezt a világ 22 országának 675 központja 13 078 résztvevővel végezte. A páciensek fele naponta négy grammnyi halolajat tartalmazó kapszulát kapott, másik fele placebóként növényi olajat.

Ebben a klinikai vizsgálatban sem mutatkozott eltérés a két csoportnál az akut szívbetegségeket tekintve.

A halolajat kapó csoport 12 százalékánál következett be szívprobléma okozta elhalálozás, szívinfarktus, nem halálos kimenetelű sztrók vagy volt szükség katéterezésre, vagy kórházi felvételre koszorúérgörcs miatt.

A placebócsoportban ezen események gyakorisága 12,2 százalék volt.

A halolajat kapóknak viszont 24 százaléka – kétszer annyian, mint a placebót kapók – panaszkodott gyomor- és bélrendszeri komplikációkra.

A gyógyszertárakban táplálékkiegészítőként kapható omega-3 zsírsavakban gazdag halolajkapszulák valódi értékéről évek óta tart a vita, és egyre több a bíráló hang és adat a hatékonyságukat illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.