Nem tudja letenni a cigarettát? Segítünk leszokni!

A cigarettáról való teljes leszokás a legjobb dolog, amit egy dohányos tehet önmaga és a környezete egészsége érdekében. Az elhatározást követően meg kell találni a legjobb megoldást, ami segít, hogy végigmenjen a leszokás néha nem is olyan könnyű útján.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 07. 19. 16:24
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni. Azonban ha már megtörtént, jobb minél hamarabb leszokni róla. Sokan önerőből, mások a családjuk vagy a barátaik biztatására, megint mások szakemberek segítségével hagyják abba a füstölést. Előfordul, hogy különféle eszközökre van szükség ahhoz, hogy megszabaduljunk a káros szenvedélytől. Bármi is legyen a módszer, a legfontosabb, hogy minél előbb hagyjuk abba a füstölést! És ha már egyszer elhatároztuk magunkat, akkor lássuk, hogy mik az elérhető lehetőségek – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

NIKOTINMENTES MÓDSZEREK

Pszichoterápia (viselkedésterápia, hipnózis), amit pszichológus vagy orvos végez, segíthet a leszokásban. Egyéni és csoportterápiás módszerek is hozzáférhetők. Emellett léteznek nikotin nélküli, vényköteles gyógyszerkészítmények is, ezek igénybevételéhez kérhetünk orvosi segítséget.

NIKOTINPÓTLÓ ESZKÖZÖK: RÁGÓGUMI ÉS TAPASZ

Mind a rágógumi, mind a bőrre helyezhető tapaszok különböző mennyiségű nikotint tartalmaznak. Annak megfelelően, hogy ki milyen erős dohányos, illetve éppen hol tart a leszokásban, csökkenő mértékű nikotinmennyiségű szert kell választania és alkalmaznia. A rágógumi rágásával vagy „pihentetésével” a használója önmaga szabályozza a felszabaduló nikotinmennyiséget. A tapaszoknál a felszabadulás automatikus, a tapasz hatóanyag-tartalma a bőrön tartózkodás ideje alá folyamatosan és egyenletesen szabadul fel, és szívódik fel a szervezetbe.

NIKOTINTABLETTÁK

A nikotint tartalmazó pasztillák kioldódnak a szájban, illetve a nyelv alá.

ORRSPRAY-K

A nikotinos orrspray-k az orrnyálkahártyán keresztül felszívódva juttatják el a nikotint a véráramba.

ÉS MI VAN AZOKKAL, AKIK NEM SZOKNAK LE?

Égés és füst nélkül működő alternatív technológiák Egyre több olyan megoldás létezik, amely égés nélkül teszi lehetővé a nikotinbevitelt. Ezek a technológiák olyanok számára jelenthetnek megoldást, akik már többször próbálkoztak a leszokással, de sajnos nem jártak sikerrel. Ok tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes technológiákról, amelyek használata során nem történik égés, de a fogyasztó hozzájut általuk a nikotinhoz. Ha valaki valamilyen okból mégsem szokik le a dohányzásról, érdemes tájékozódnia ezekről a technológiákról, ezzel ugyanis csökkentheti a dohányzással járó ártalmakat. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ezek nem leszokást segítő eszközök! A dohányzással járó ártalmak a leszokással csökkenthetők a legnagyobb mértékben.

Az eredeti cikk, amely tippeket ad, hogyan lehet leszokni a cigarettáról, elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a felülések és egyéb hasizomerősítő gyakorlatok tónusosabbá teszik a hasizmot, ám a derékról nem tüntetik el a zsírt. Íme a titok, hogy tényleg eltűnjön a hasi háj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.