Nem véletlenül rendelünk a szendvics mellé gyakran sült krumplit

Valamilyen oknál fogva hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy a hideg ételek nem telítenek el bennünket eléggé, szemben a meleg táplálékkal. A legújabb kutatások szerint mindez akarva-akaratlan túlevésre csábíthat bennünket, ami komoly veszélyforrást jelent az egészségünkre – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 04. 16:31
null
Az ételek és italok felszolgálási hőmérséklete is befolyásolja a fogyasztók kiegészítő vásárlásait Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az emberi faj több tekintetben racionális, ám nem minden tekintetben. Az Appetite tudományos folyóiratban most publikált tanulmányban a kutatók a szenzoros és egyéb hatásokat vizsgálták az emberek étel- és italválasztására vonatkozóan. Következtetéseik több meglepő eredményt is tartogattak. Azt a furcsa gyakorlatot vizsgálták, miszerint ha y szendvicset vagy más, hideg ételt vásárolunk, akkor a rendelésünk mellé „gyakran becsúszik” még néhány plusztétel.

A tudósok megállapították, hogy azok, akik ilyen ételeket vásároltak, kétszer nagyobb eséllyel rendeltek „a la carte extrákat”, például sült krumplit és süteményeket, mintha a szendvics „puszta hidegsége nem tudná őket kielégíteni kísérő kiegészítések nélkül”.

A szakemberek szerint egy ilyen étkezés során az agyunk úgy érzi, hogy „ez csak egy hideg szendvics”, ami nem lehet elég, és ami önmagában nem adhat megfelelő jóllakottság érzést.

A kutatásunkban bemutattuk, hogy az ételek és italok felszolgálási hőmérséklete is befolyásolja a fogyasztók kiegészítő vásárlásait

– írta Sara Baskentli, Lauren Block, Maureen Morrin a tudományos publikációban, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Utóbbi abban jelentkezett, hogy az éhes vásárlók egyetlen étkezés során további ételeket és italokat rendeltek, mintegy kiegészítésként.

Nem véletlenül rendelünk a szendvics mellé gyakran sült krumplit
Fotó: Pixabay

Magyarázatként megjegyezték, hogy a meleg ételeket általában tudat alatt a családi ünnepekkel azonosítjuk, ami arra emlékeztet minket, hogy valaki törődik velünk, mert azért süt-főz, hogy mi táplálkozni tudjunk. A meleg ételt tehát akaratlanul is a gondoskodással tesszük egyenlővé, míg a hideg étel pont ennek az ellenkezőjét képviseli.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Tíznapos méregtelenítő kúra: fogyaszt és energiát ad

Ha intenzív, de hatékony méregtelenítést szeretne, ideális választás a 10 napos méregtelenítőkúra.

De mire figyeljünk, hogy a 10 napos méregtelenítőkúra sikeres legyen? Most megtudhatja! A legjobb, ha hétvégén kezdjük el.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.