Nyolc szabály az arcápoláson túl a szép arcbőrért

Minden nő gyönyörű, egészséges bőrre vágyik, és ezért a többség sokat tesz is. A bőr állapota nagyban függ a napi szokásoktól, így nem csak drága krémekkel és kozmetikai eljárásokkal szépülhetünk!

Forrás: MW2020. 09. 22. 15:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb stressz, több pihenés, megfelelő táplálkozás – a bőrtípusnak megfelelő arcápolás és a napvédelem mellett röviden így foglalható össze a szép és egészséges bőr titka. Természetesen nem ennyire egyszerű az ügy, de az alábbi jótanácsok sokat segíthetnek elérni a vágyott eredményt – állítja a dietaesfitnesz.hu.

1. LASSÍTáS

Úgy tűnik, az élet egyre inkább felgyorsul, mozgalmasabbá válik, és ez folyamatosan stresszhelyzeteket teremt. A stresszhormonok hatására gyulladások alakulnak ki a szervezetben, ami a bőrön is megmutatkozik. A pattanások, az ekcéma vagy a pikkelysömör megjelenésekor az az első reakció, hogy valamilyen drága krémmel, gyógyszerrel próbáljuk a tüneteket eltüntetni ahelyett, hogy a valódi okot, a stresszt szüntetnénk meg. Könnyebb mondani, mint megtenni, de egy biztos: kicsit lassítani kell a tempón! Néha megengedhetünk magunknak egy-egy szabad délutánt, amikor csak úgy leheveredünk egy jó könyvvel. Ütemezzünk be minden nap néhány percnyi „énidőt”, egy séta, meditáció erejéig, amikor önmagunkra figyelünk.

2. A KOFFEINFOGYASZTÁS csökkentése

A hidratálás az egészséges bőr alapfeltétele, a koffein pedig – csakúgy, mint az alkohol – szárít. Vizelethajtó hatású, ami azt jelenti, hogy a test kávéfogyasztás után több vizet ürít, mint normál állapotban. Extra folyadékbevitellel kompenzálható a koffein dehidratáló hatása: kávézás után igyunk meg egy pohár citromos vizet! Viszont a koffein, pontosabban a kávé külsőleg bevethető a szépségápolásban! Ide kattintva megtudhatja, hogyan!

3. EDZÉS SMINK nélkül

A nők – különösen azok, akiknek problémás a bőrük – ki sem lépnek smink nélkül az utcára. Nekik komoly gondot jelenthet „csupasz” arccal edzeni. De itt az idő félretenni az aggodalmakat, és vállalni a meztelen valóságot, hiszen mozgás közben izzadunk. Ha azonban bőr nem tud szellőzni, a pórusok eltömődnek. Sőt, magában az izzadás folyamatában is zavar keletkezik, ami veszélyes, mert az akadályozza meg a szervezet túlhevülését. Akkor járunk a legjobban, ha smink nélkül megyünk az edzőterembe – néhány alkalom után mindenki megbarátkozik majd a látvánnyal.

4. bőrgyógyítás

Hiába mondják évek óta a bőrgyógyászok, hogy a barnaság nem az egészséges bőr és test jele, még mindig tartja magát a nézet, hogy a barna bőr szexibb és vonzóbb. A napsugárzás azonban káros hatással van a bőrre, így a fényvédő használata kötelező. A sokat napozók bőre azonban még védelem mellett is korábban öregszik: hamarabb jelennek meg a finom ráncok és a pigmentfoltok. A nap okozta bőrkárosodásokra számos jótékony hatású készítményt alkalmazhatunk, hiszen sok olyan bőrápoló termék kapható, amelyek A- és E-vitaminban gazdagok, ezek pedig köztudottan bőrszépítő hatásúak, segítik a bőrsejtek regenerációját. Keressük meg a számunkra leginkább megfelelő készítményt vagy professzionális kozmetikai kezelést a nap okozta bőrelváltozások enyhítésére!

5. TÁPLÁLKOZÁS

A már meglévő bőrsérülések és a bőr idő előtti öregedése megakadályozásának másik remek módja a megfelelően megválasztott étrend. Az áfonya, a görögdinnye, az olajos magvak, a sárgarépa, a zöld leveles zöldségek és a zöldtea mind-mind támogatják a bőr egészségét. Ezek az élelmiszerek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek csökkentik a szabad gyökök káros hatásait.

6. A SMINKECSETEK TISZTÍTÁSA

A bőrön lévő természetes olajok könnyen átkerülnek a sminkecsetekbe, és magukhoz vonzanak mindenféle szennyeződést, köztük baktériumokat is. A sokat használt sminkecset egy „bacilustanya”, amely komoly veszélyt jelent a bőr egészségére, különösen, ha a bőr már valamilyen oknál fogva sérült. A legjobb, ha hetente egyszer samponnal alaposan kimossuk a sminkecseteket.

7. PÁRÁSÍTÓ HASZNÁLATA

Különösen az őszi-téli időszakban, azaz a fűtésszezonban szükség lehet párásító használatára ahhoz, hogy a bőr könnyebben megőrizze hidratáltságát. A szoba optimális páratartalma csodát tehet a száraz bőrrel, különösen, ha megfelelő illóolajokat is használunk. A levendula, a citromfű, az olasz szalmagyopár javíthatja a bőr állapotát, érdemes ezekből néhány cseppet a párologtatóba tenni.

8. elegendő alvás

Ha úgy látjuk, hogy a bőrünk puffadt, zsíros vagy éppen ellenkezőleg, száraz, ráncos, idősebb, mint ahány évesek vagyunk valójában, még egy egyszerű ok állhat a háttérben: a kevés alvás. A dohányzás, a testmozgás hiánya és a napvédelem mellőzése mellett a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is komoly bőrkárosító hatással bír. Fontos, hogy kialakítsunk egy alvás előtti rutint, ami megkönnyíti az elalvást és hosszú, nyugodt pihenést biztosít.

 

BŐRKÁROSÍTÓ SZOKÁSOK, AMIKET érdemes elfelejteni:

  • Nem a bőrtípusnak megfelelő bőrápolók használata.
  • A nyak, a dekoltázs és a szemkörnyék ápolásának mellőzése.
  • Teljesen kiiktatott vagy túlzásba vitt bőrradírozás.
  • Sokféle kozmetikai készítmény használata.
  • Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.