Ön tudta miért olyan egészséges a póréhagyma?

A póréhagyma méreténél fogva hivalkodónak tűnik, ugyanakkor enyhébb, édesebb ízű, mint a vöröshagyma, főzve is krémesebb az állaga. Tökéletes választás egy egészséges diétában – fogyasszuk nyersen, párolva, sütve stb. Valójában nem túl népszerű alapanyag, ugyanakkor annál sokoldalúbb. Számos vitamin és ásványi anyag van benne, ezért képes csodákat tenni a testünkkel. Összegyűjtöttük a póréhagyma fogyasztásának legjobb egészségügyi előnyeit.

Forrás: origo.hu2021. 03. 07. 15:14
Póréhagyma
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alacsony a kalória-, ugyanakkor magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Különös jó karotinoid-, K1-vitamin és C-vitamin-forrás.

Gazdag antioxidáns-forrás, különösen polifenolok vannak benne, amelyek a sejtkárosító oxidációval veszik fel a harcot.

A póréhagyma kiváló víz- és rostforrás, amely fokozza a teltségérzetet, így segít, hogy kevesebbet együnk. Különösen az oldható rostok csökkentik hatékonyan az éhséget és az étvágyat.

A póréhagyma ízletes, tápláló, sokoldalú alapanyag. Könnyen beépíthető az étrendbe, az előkészítés során vágjuk le a gyökereket és a sötétzöld részeket, csak a fehér és a világoszöld részeket tartsuk meg.

Fotó: Pexels

A benne található kénvegyületek harcolnak a fertőzések ellen, illetve jótékony hatással vannak az agy működésére is.

A legtöbb zöldséghez hasonlóan a póréhagyma is elősegítheti a fogyást. 100 grammban összesen 31 kalória van.

Javítja az emésztést is, amely a benne lévő prebiotikumoknak köszönhető.

Fogyaszthatjuk nyersen, de lehet sütni, főzni, savanyítani, párolni és dinsztelni is. Remekül illik a levesekbe, mártogatósokba, pörköltekbe, tacóba, salátákba, a sült krumplihoz és a burgonyás ételekbe.

Fotó: Pexels

Kis mennyiségű rostot, rezet, vasat és folátot is tartalmaz.

Allicin is van benne, amely egy kénvegyület és a fokhagymában is ez van. Antimikrobiális, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes tulajdonságokat kölcsönöz a póréhagymának.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Korábban kezdődhet idén a medvehagyma szezonja

Néhány hét és indul a medvehagyma szezonja. A hóvirág már javában díszlik, a csak röviddel utána hajtó kedvenc fűszernövény is megjelenik az erdőkben. A Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.

Üzlet lett a medvehagyma gyűjtése, értékesítése. A piacokon, boltokban csokorba szedve akár 500-600 forintot is elkérnek néhány levélért. Az erdőket pár hét múlva akár szervezett brigádok is ellephetik, hogy nagyobb adagokat gyűjtsenek.

Míg az egyszerű túrázó naponta, fejenként 2 kilónyit szedhet e növényből, addig a Baranya megyében gazdálkodó erdőtársaság területein új szabályok vonatkoznak a kereskedelmi célú és mennyiségű gyűjtésre.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.