Praktikus tanácsok vadkempingezőknek a túléléshez

A túrázás Magyarországon kellemes időtöltés, ám egyre többen vannak, akik nem csupán egy útvonalat szeretnének bejárni, hanem hosszabb ideig szeretnének ismerkedni a természettel – szerzőnk rövid „túlélőkisokost” állított össze – olvasható a Csupa Sport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 07. 9:15
null
A kempingezés során az életmentő fólia egy praktikus megoldás lehet arra az esetre, ha sátrunk megsérülne Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesek sportot űznek a túlélésből, de van, amikor az életben maradás valóban létkérdés. Hazánkban viszonylag biztonságosan lehet túrázni, vadkempingezni, de az időjárás vagy a természet idehaza is képes váratlan, nehéz helyzetet okozni. A nagyvilágban pedig milliószám vannak olyan helyek, ahol kihívás életben maradni. A legfontosabb ilyen esetekben a lélekjelenlét, a tapasztalat, rátermettség, de sokszor a felszerelésen is sok múlik.

A tábori főzéshez és hideg ellen elengedhetetlenül fontos ismerni a tűzgyújtás megfelelő módját
Fotó: PEXELS

Magyarországon és a környező országokban a leggyakoribb veszélyhelyzet, hogy a túrázó, hegymászó valamiért akár több napig is a természetben ragad.

Ilyenkor elsőként a kihűlés ellen kell védekezni, ez nyáron viszonylag egyszerű, de már 10 Celsius-fok körül is fennállhat a hipotermia veszélye a legyengült, esetleg sérült embernél. Ezután jön a kiszáradás megakadályozása, az energiabevitel megoldása. Ebben az írásban az ezekhez leghasznosabb eszközökről lesz szó.

Akár túrázni indulunk, akár táborozni, a legfontosabb a megfelelő ruházat és lábbeli, ez egy összetett téma, így most nem térek ki rá.

A túlélő-felszerelésnek mindig egyszerűnek kell lennie, kis helyet foglaló, praktikus eszközökkel.

Sokan kis méretű vízhatlan zsákban tárolják ezeket, amit menekülés esetén is könnyen magukkal vihetnek. Így a méret és a súly is erősen korlátozott, de vészhelyzetben ritkán van idő összepakolni a nagyobb táskányi cuccot, sokkal könnyebb egy kis zsákot felkapni, amivel esetleg futni, mászni is lehetséges.

A kempingezés során az életmentő fólia egy praktikus megoldás lehet arra az esetre, ha sátrunk megsérülne
Fotó: PEXELS

Kempingezésnél általában adva van a menedék, legyen az sátor vagy bármi más, de ilyenkor is előfordulhat, hogy az építmény megsérül, vagy el kell hagynunk. Ezért a legfontosabb tárgy túrázás, utazás alkalmával a többször használatos izolációs életmentő fólia, ami a kihűlés és a hőguta ellen is véd: hidegben az aranyszínű oldalnak kifelé lennie, melegben pedig az ezüst oldalnak.

Ha szélsőséges időjárásra van esély, vagy több napra készülünk, akkor egy bivakzsák is jól jöhet, ezek hálózsákra húzható, vagy önmagukban használható, általában vízálló vagy vízlepergető zsákok. Ezt érdemes kiegészíteni egy ultrakönnyű ponyvával és vékony madzaggal, hogy a csapadék ellen védjük magunkat. Nulla Celsius-fok fölött ezek már elegendőek lehetnek a kihűlés ellen, de komfortos semmiképp sem lesz.

Ezután következik a kiszáradás elkerülése, ami a Kárpát-medencében relatív egyszerű, néhány helyet leszámítva, de az Alpokban és a többi környező magas hegységben sem megoldhatatlan.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Életben maradni bárhol, kényelemben

A bushcraft – tükörfordításban: bozótmívesség – sokkal többet jelent az egyszerű túlélésnél a természetben. A szemléletmódot régóta követő Heim Tankréd szerint olyan életstílus, amely őseink tudását éleszti fel bennünk – írja a csupasport.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.