Pszichológusszemmel a járvány – Interjú dr. Hevesi Krisztinával

Dr. Hevesi Krisztina az ország legismertebb szexuálpszichológusa. Azt már lényegesen kevesebben tudják róla, hogy diplomahalmozó: közgazdász, újságíró, pszichológus, sportszakpszichológus és egészségfejlesztő szakpszichológus végzettsége is van. Munkabírása is elképesztő: egyetemi adjunktus, könyveket ír, saját YouTube-csatornáján és közösségi oldalán kiterjedt ismeretterjesztő munkát végez, és magánpraxisában fogadja a hozzá fordulókat. Sűrű életet él – olvasható a Szabad Föld oldalán.

Forrás: szabadfold.hu2021. 03. 27. 11:44
null
Dr. Hevesi Krisztina Forrás: Horváth Péter/Szabad Föld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videóit nézve nem lehet elmenni amellett, hogy rendkívül dekoratív, mindig kifogástalan sminkkel, csinosan felöltözve láthatjuk. Felmerült a kérdés: van-e egyáltalán „mackónadrágja” vagy otthon is mindig ilyen tip-top a külseje?! Krisztina, aki a karantén ideje alatt is folyamatosan dolgozik – tanít, forgatja a videóit, szakértőként szerepel, ír – nem veszi zokon a kérdést.

„Természetesen én sem körömcipőben takarítok (nevet), és van itthoni ruhatáram, de tényleg nem mackónadrág, hanem színes és csinos szettek. Saját magamat is feldobom vele, ha belenézek a tükörbe. A színek hatnak ránk, a megjelenésünk pedig oda-vissza kölcsönhatásban van a környezetünkkel. Napsárgába vagy energikus pirosba öltözve aligha keltünk depressziós benyomást. Ha belegondolok, nem is tudnék »depresszív árnyalatokba« öltözni, mert nincsenek a gardróbomban ilyen – szürke, barna, bordó – színek.”

Dr. Hevesi Krisztina
Fotó: Szabad Föld/Horváth Péter

Egy reggeli televízió-műsorban – ahová szakértő vendégnek hívták – Kriszta a műsorvezetőkkel elfogyasztott egy Covid-vírus formájú sütit. Ott kifejtette, hogy aminek az ember nevet tud adni vagy komikussá tudja tenni, attól kevésbé fél. Érdekelt, ő hogyan áll a járványhoz, és hogyan viseli az ezzel járó korlátozó állapotokat.

„Megküzdő egészségtudatom van: hiszem, hogy nekem semmi bajom nem lehet, és ha mégis elkapnám a kórt, én vagyok az, aki a legenyhébb tünetekkel ússza meg. A szeretteimre viszont kínosan vigyázok. A férjem cukorbeteg, édesanyám pedig a kora miatt veszélyeztetett, tehát az ő védelmükben maximálisan betartok minden óvintézkedést: tonnaszámra van egyszer használatos maszk a házban, a kocsimban, a táskámban, mindenhol. Szuper fertőtlenítőszerekkel alaposan fertőtlenítem a tárgyainkat és magamat is, nehogy én vigyem haza a vírust. Mindenhol ügyelek a távolságtartásra, én vagyok az, aki reklamál, ha valakin nincs maszk vagy túl közel jön.

Nehéz helyzet ez mindenkinek, furcsa, hogy a legjobb barátainkkal sem érinthetjük meg egymást. Néha látom a csodálkozást a szemekben: nem bízol bennem, de hát nem vagyok beteg. De jelen helyzetben ezt senki nem tudhatja.

Én azért tartom a távolságot mindenkitől, mert nehezen birkóznék meg vele, hogy esetleg pont én fertőzöm meg azt, akit szeretek. A karanténnal sincs gondom, hiszen én itthonról is folyamatosan dolgozom, ebből a szempontból nem sokat változott az életem. Továbbra is napi kétszáz e-mail érkezik, oktatok, forgatok, rendelek. Már kialakult stratégiám van: szobabiciklizés közben is tudok olvasni. Én – sokakkal ellentétben – fogytam a karantén alatt, mert míg máskor a folyamatos rohanás mellett nem maradt időm enni, és az esti hazaérkezéskor megtámadtam a hűtőt, az itthonlét alatt tudok figyelni az egészséges táplálkozásra és többet tudok sportolni is.

Pszichológusszemmel figyelve a járványt érdekes következtetéseket vontam le. Az első hullámnak volt még némi pozitív hozadéka. A vele járó lassulás elhozta, hogy a rapid randik és gyors ágyba ugrás helyett a párok megismerjék egymást és stabil szerelmek bontakozzanak ki.

Ez volt a baby boom ideje is, sok kis élet fogant meg. Az együtt élő pároknál pedig kiderült, hogy mennyit bír a kapcsolat, erősebb lett vagy eljött a szétválás ideje.

A második hullám sokkal letaglózóbb volt, elfáradtunk, kimerült az idegrendszerünk.

Az egyedülállók még reményvesztettebbek lettek: télikabátban és maszkban szinte lehetetlen ismerkedni. A harmadik hullámot remélhetőleg elviselhetőbbé teszi a tavaszi napfény, felébred a remény, a hit, hogy újjászülethet az élet. Ugyanakkor megfogalmazódott egy aggodalom is bennem a tavaszi zsongással kapcsolatban: félő, hogy egyeseket megrészegít majd a tavasz, és az otthoni – karanténhelyzet miatt – beszürkült kapcsolatokat újakkal szeretnék majd orvosolni – nyilatkozta Krisztina.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.