Rejtett kamerával is lebuktathatják a hálapénzt elfogadó orvosokat

Betegnek és hozzátartozónak is álcázhatják magukat az ellenőrök, hogy minél előbb kiszorulhasson a hálapénz az egészségügyből – írja a Dél-magyarországi hírportál, a delmagyar.hu.

Forrás: delmagyar.hu - mediaworks2021. 02. 12. 15:17
null
Budapest, 2020. december 22. Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított osztályon a fõvárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezentúl maximum 8 ezer forintnyi ajándékot lehet adni az orvosoknak, hálapénzt fizetni tilos. Kenőpénznek számít és adni éppúgy bűncselekmény, mint elfogadni. A szabályok betartását március 1-től ellenőrzik is: a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladata lesz, hogy a praxisokban vizsgálódjon, méghozzá elég szabadon…

Beépülnek a nyomozók

Megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek. A vizsgált egészségügyi dolgozót megvesztegetni próbáló “beteg” vagy “hozzátartozó” szerepét játszák el – mondta a Metropolnak dr. Váradi Piroska r. ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztályának vezetője. A teszt célja, hogy kiderüljön: az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. Lapunk megtudta, hogy egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése.

Szigorú eszközökkel járnak el a hatóságok, hogy a hálapénzt mielőbb kiszorítsák az egészségügy intézményéből
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

3 év börtönt kaphat az orvos, 1 évet a beteg

– A vizsgálat eredménye alapján fegyelmi, vagy szabálysértési eljárás nem indítható. Ha viszont az érintett a teszt során bűncselekményt követ el, akkor az NVSZ feljelentést tesz a nyomozóhatóságnál vagy ügyészségnél, amely jogosult a büntetőeljárás lefolytatására. A végeredmény az egészségügyi dolgozó esetében 3 évi szabadságvesztés is lehet – jelentette ki a főosztályvezető. A tesztelés jelen esetben a betegek ellenőrzésére nem terjed ki. De ha valaki mégis önként adna ajándéktárgyat, akkor figyelnie kell arra, hogy annak értéke ne haladja meg a mindenkori havi minimálbér 5%-át. Ez idén 8370 forint. Ha ezt valaki átlépi, vagy pénzt ajánl fel, az ő büntetése 1 évig terjedő szabadságvesztés lehet – tudta meg a Metropol a szakembertől.

Videófelvételeket is bevethet a hatóság

Lapunk megtudta, hogy az ellenőrzések során kép és hangfelvétel is készülhet. A felvétel nemcsak az esetleg elkövetett bűncselekmény bizonyítására használható fel, de általa a teszt végrehajtásának jogszerűsége is ellenőrizhető.

– Ki kell emelni azt, hogy a teszt során az ellenőrzött személy döntési szabadsága nem sérülhet. Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni, hogy a felajánlott összeget (vagy egyéb jogtalan előnyt) elfogadja, illetve kötelességét megszegje – mondta dr. Váradi Piroska.

A teljes, eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.