Rekordáron kelt el Leonardo da Vinci Medvefej című rajza

Előzetesen 8-12 millióra becsülték a leütési árat. A rajzra egyetlen ember licitált.

Forrás: MTI2021. 07. 09. 18:47
NY: Da Vinci Bear Sketch Expected To Fetch $16 Million
Több mint 3,6 milliárd forintnyi összegért kelt el Leonardo Medvefej című rajza Fotó: Anthony Behar/Sipa USA via Reute Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordáron, 8,86 millió fontért (3,684 milliárd forint) kelt el Leonardo da Vinci Medvefej című rajza csütörtökön egy londoni árverésen.

A mindössze 7 centiméteres, ezüstpont-technikával pink-bézs papírra készült rajz egyike „annak a kevesebb mint nyolc fennmaradt Leonardo-rajznak, amely még magánkézben van a Brit Királyi Gyűjteményen és a chatsworthi Devonshire Gyűjteményeken kívül” – írta a Christie's aukciósház.

Előzetesen 8-12 millióra becsülték a leütési árat. A rajzra egyetlen ember licitált.

Több mint 3,6 milliárd forintnyi összegért kelt el Leonardo Medvefej című rajza
Fotó: Reuters

A jutalékokat is magában foglaló 8,886 millió fontos vételár meghaladja az előző rekordot: Leonardo (1452-1519) Ló és lovas című rajzát 2001-ben valamivel több mint 8 millió fontért (mai árfolyamon 3,3 milliárd forint) adták el.

A rajz tulajdonosait Thomas Lawrence brit festőig lehet visszakövetni. Lawrence 1830-as halála után a Medvefej a festő kereskedőjéhez, Samuel Woodburnhöz került, aki 1860-ban eladta a Christie'snek 2,50 fontért. Jelenlegi tulajdonosa 2008 óta birtokolja.

A világ legdrágább festménye, a Leonardónak tulajdonított Salvator Mundi 2017-ben a Christie's árverésén 450 millió dollárért (mai árfolyamon 135,8 milliárd forint) kelt el.

Mozart egy eddig ismeretlen portréját találhatták meg

Az ifjú Mozart egy eddig ismeretlen portréját, a zenetörténet egyik lerégebbi rajongói ereklyéjét találhatták meg egy francia barokk cukorkásdobozon.

A 2018-as felfedezésről a Mozart’s Portrait on a French Box of Sweets című, Bécsben csütörtökön bemutatott könyvében számol be az Alsó-Ausztriában élő belga zenetörténész, Stefaan Missinne.

Missinne, az Amerikai Mozart Társaság tagja egy rövid salzburgi látogatása alkalmával, egy Mozart szülőhelyétől mindössze 300 méterre fekvő régiségboltban figyelt fel a szerényen meghúzódó, papírmaséból és teknőspáncélból fabrikált, 10 centiméter átmérőjű kerek dobozra, fedelén egy fiú arcképével.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.