Rendkívül káros a mértéktelen cukorfogyasztás

Tudjuk, a mértéktelen cukorfogyasztás számtalan betegség okozója lehet, sokan mégis úgy tekintenek egy-egy süteményre, csokoládéra, bolti kakaóra, túródesszertekre, gyümölcsjoghurtra, mint a napi étrend alapvető és természetes kiegészítőjére.

Forrás: MW2020. 10. 07. 11:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összetevők listáját végignézve rájöhetünk, alig akad olyan élelmiszer, amiben nem található meg a cukor, pedig az egészséges táplálkozás hívei állítják, valójában nincs is szüksége rá a szervezetnek – írja a beol.hu.

Bujdosó Dóra elmondta, a sok cukrot tartalmazó étel mértéktelen fogyasztásával hatalmas kilengéseket okozunk az inzulinszintünkben. A füzesgyarmati életmód- és táplálkozási tanácsadó hozzátette, elég belegondolni abba, hogy régen az emberek a cukrot csak fűszerként használták, épp úgy, mint egy csipetnyi köményt vagy borsot. Mára azonban az éves cukorfogyasztásunk több kilóra nőtt, ami megdöbbentő mennyiség.

A szakember kiemelte, a boltok polcain rengeteg a választék a rejtett cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerekből, ezeknek azonban valódi értéke és tápanyagtartalma nincsen, túlterhelik a szervezetet. Aláhúzta, a cukor mértéktelen fogyasztása inzulinrezisztenciához vezethet, ami csak nagy odafigyeléssel tartható szinten, egyébként a visszafordíthatatlan kettes típusú cukorbetegség előszobája. Felvetésemre, miszerint sokan állítják, az agy működéséhez nélkülözhetetlen a cukor, elárulta, a szervezetünk képes a szénhidrátokat is úgy felhasználni, hogy azok egy része cukorként hasznosuljon.

Bujdosó Dóra hangsúlyozta azt is, egyre több gyermek van veszélyben, egyrészt a genetikai hajlam, másrészt a nem megfelelő táplálkozás miatt. A cukorbetegség, a hasnyálmirigy-kimerülés, a veseelégtelenség irányába vezető lejtő azonban elkerülhető: egészséges életmóddal, mozgással és sok-sok tiszta folyadék elfogyasztásával tehetünk a legtöbbet magunkért. Elmondta, a cukorhelyettesítő szerek közül sok lehet ártalmas. A legtermészetesebb a növényi eredetű stevia, de hosszú távú hatásait ennek az anyagnak sem ismerjük. Kiemelte, az eritrit egy nullakalóriás cukoralkohol, de bélproblémákkal küzdőknél például komoly gondokat okozhat, és pajzsmirigybetegeknek sem javasolt a fogyasztása. Gyerekkorban a gyümölcscukor a legbiztonságosabb, de Bujdosó Dóra aláhúzta, mindennek határt kell szabni. Az édes íz iránti sóvárgást jobb lebontani, a gyerekek, unokák iránti szeretetet pedig célszerűbb egészséges ételekkel, tartalmas együtt töltött idővel kifejezni.

Édesség helyett a gyümölcsök fogyasztása javasolt. Korábbi cikkünkben megírtuk a mindennapos almafogyasztás jó hatásait, és olvassa el az egészséges táplálkozás előnyeiről szóló cikkünket is!

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.