Rendkívül magas UV-B sugárzás várható a hétvégén

Hétvégére megérkezik a nyár: 25-28 fokkal robban be. A meteorológusok pedig figyelmeztetnek: riasztást adtak ki szombatra a magas UV-B sugárzás miatt – írja online felületén a Bors.

Forrás: borsonline.hu2021. 06. 03. 20:24
null
Komoly károkat tud okozni a nap szemünk épségében Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a Balaton még hűvös, de talán a bátrabbak már hétvégén belemerészkednek, vagy ha nem, a partjára fürdőruhában biztosan. Az előrejelzések szerint itt a strandidő. Ha azt hiszi, hogy a bőre biztonságban van felhős időben, nagyon téved. Az UV-sugárzás akkor is rettenetesen kártékony. Ráadásul szombatra riasztást adtak ki a magas UV-B sugár­zás miatt.

– A járvány miatt még kevesebbet voltunk eddig a szabadban, mint korábban ilyenkor, ezért a bőrünk még kevesebbet látott napot. Ráadásul a jó idő is igencsak elkerült eddig bennünket. Ezért szükséges még jobban odafigyelni most a napozásra, mert érzékenyebb lehet a bőrünk a szokásosnál. Azt tanácsolom, hogy a napi rutin része legyen reggel a fényvédő használata, arcra is. Akár süt a nap, akár nem. Még akkor is kenjük be magunkat, ha boltba megyünk! – tanácsolja Jakab Eszter bőrgyógyász, aki hozzátette: napi húsz perc napozás jót tesz, de kellő védelemmel.

LENVÁSZON KALAPPAL

Fontos, hogy nemcsak napozásnál éghetünk le, de akár az utcán is. Ezért a ruházatot is ennek megfelelően kell kiválasztani. Minél jobban fedje a testet, de nem mindegy, hogy milyen anyag. A könnyed lenvászon például remek választás, mert nem izzadunk bele, hagyja szellőzni a bőrt. Arra kell törekedni, hogy minél természetesebb legyen a ruha anyaga. Fontos a széles karimájú kalap, hiszen bőrünk még idén nemigen látott napot. A hátrafordított baseballsapka ugyan nagyon divatos, de nem ajánlott, hiszen a fül és a tarkó vagy a homlok is leéghet.

Komoly károkat tud okozni a nap szemünk épségében
Fotó: unsplash

NAPSZEMÜVEG

Nem elhanyagolható a szem védelme. Tévhit, hogy a napszemüvegekben a sötét lencse jobban véd, ráadásul a túlzottan sötét lencse mögött a pupilla jobban kitágul, és még több ultraibolya-sugárzás jut a szembe. Fontos, hogy a minőséget helyezzük előtérbe a napszemüveg vásárlásakor, és ne a divat sze­rint válasszunk. A filléres, na­gyon olcsó vagy például piacon megvásárolható szemüveg általában nem rendelkezik megfelelő szűrőkkel, így még többet árthatunk vele.

LEGALÁBB 50 FAKTOR

A napozást a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeni, amikor jóval alacsonyabb az UV-B-sugárzás. Ki­emelten kell ügyelniük arra, hogy prémium minőségű, magas, például 50 faktoros fényvédő krémeket használjanak. Az, hogy nyaraláskor viszünk ma­gunkkal fényvédő krémet, az teljesen természetes, de fontos akkor is, ha kilép otthonról, mert borús időben is ugyanúgy károsodhat a bőrünk az UV miatt.

– A hófehér bőrű, szeplős, világos hajú és szemű embereknek az 50-es faktorszám ajánlott.

– A normál bőrűeknek a 30-as faktorszámú termékkel érdemes kezdeni, majd amikor már van egy kis színük, jöhetnek a 10-15-ös faktorszámú készítmények.

– A kreol bő­rűeknek kezdetben is elég a 10-15-ös faktorszámú napozó.

A teljes cikk további fontos óvintézkedésekkel az UV-B sugárzás ellen ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.