Romániában „zöld péntek” program indul a környezettudatos közlekedésért

A program többek között a kerékpár és a többi környezetkímélő közlekedési eszköz használatát hivatott népszerűsíteni.

Forrás: mti2021. 03. 14. 17:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezettudatos közlekedés népszerűsítése érdekében Romániában a környezetvédelmi minisztérium „zöld péntek” elnevezésű programot indít, amely arra ösztönzi az autósokat, hogy péntekenként környezetkímélő járműveket használjanak – jelentette be szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Ez egy kampány lesz, amely a társadalom környezettudatosságát erősítené – mondta.

Egyik hosszú távú célkitűzése rávenni a rendszerint autóval közlekedőket, hogy péntekenként kerékpárt, közösségi közlekedési eszközt használjanak vagy gyalog közlekedjenek.

Tánczos Barna szerint elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségeit és alkalmazottait szólítja meg a kezdeményezés, de a magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzték ki. Közölte, hogy első lépésben egyebek mellett az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a romániai nagyvárosok helyi önkormányzatai csatlakoznak a kampányhoz.

A „zöld péntek” névre keresztelt program többek között a bicikli és a többi környezetkímélő közlekedési eszköz használatát hivatott népszerűsíteni

Hozzátette, hogy várhatóan minden romániai közintézményben négyből legalább egy alkalmazott péntekenként autó helyett más közlekedési eszközt választ.

A program részeként biciklitartókat és elektromos töltőállomásokat helyeznek el közintézményeknél, emellett a közösségi közlekedést országosan díjmentessé tennék pénteken, de a közösségi közlekedés villamosítását is tervezik.

A szaktárca közölte, hogy a közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik. Egy ember átlagosan több mint 7000 kilogramm szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija használatával.

Mintegy öthektárnyi erdő tűnik el óránként Romániában

Tánczos Barna, a Florin Cîţu vezette bukaresti kormány környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere szerint az illegálisan kitermelt fa értékesítésének megakadályozásával lehet a leghatékonyabban fellépni a törvénytelen favágások ellen. Ennek érdekében dolgozzák ki Romániában a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer új verzióját, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják és milyen raktárba kerül a faanyag. Az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó – erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók – köteles lesz használni a rendszert.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.