Segítünk, hogy elkerülje a sportsérüléseket

Az edzések alatt szerzett sérülések nagyon fájdalmasak tudnak lenni és általában sok időbe telik, míg teljesen felépülsz.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 03. 09. 14:30
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportsérüléseket egy sportolónak sem kell bemutatni. Ha véletlenül sportsérülés ér, kiesünk az edzésritmusból, csökken a teherbíró képességünk és a felépülés után megint szükségünk van pár hétre, hogy visszanyerjük a régi formánkat. Kellő rákészüléssel és odafigyeléssel jelentősen lecsökkentheted a edzés közben történt balesetek kockázatát, ezért érdemes tisztában lenni ezekkel a dolgokkal – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

Fotó: Pexels

  • Mindig viselj az aktuális sporthoz megfelelő ruházatot, lábbelit – nem véletlen, hogy minden sportnak megvan a maga ruha és cipő kollekciója. Funkciójukat tekintve az adott sporttal járó mozgást segítik, ezáltal sokkal hatékonyabb és biztonságosabb lesz a munkavégzés.
  • Ne felejtsd el az alapos bemelegítést – izmainknak és ízületeinknek szüksége van a fokozatos átmozgatásra. Az izmok bemelegednek és rugalmasabbak lesznek, az ízületi tok pedig több folyadékkal telik meg, így elősegíti az edzés során egymás mellett elcsúszó csontok mozgását.
  • Fontos a helyes munkavégzés – alapvető szabály, hogy elsajátítsd az adott mozgás, feladat helyes kivitelezését. A tudatos edzés, a szabályosan elvégzett gyakorlatok segítségével elkerülheted a sportsérüléseket, valamint a hosszú távon kialakuló problémákat, mint például a porckopást.
  • Koncentrálj és figyelj tested jelzéseire – a sportolást nem szabad félvállról venni, elég egy rossz mozdulat, hogy meglegyen a baj. Ezért mindig tudatában kell lenned képességeiddel, ne erőltesd túl magad és ha érzed, hogy szédülsz, légszomjad van vagy remegsz, hagyd abba azt, amit csinálsz. Nem éri meg kockáztatni.
  • Nyújtás – sokszor el szokták hanyagolni, pedig ez ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés. Edzés során izmaink megrövidülnek és ezért sokkal hajlamosabbak a szakadásra. A nyújtás során segítünk izmainknak visszanyerni eredeti helyzetét, így megőrzi rugalmasságát és elkerüljük a kellemetlen húzódásokat is.Folyadékpótlás – nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van az elegendő folyadékbevitelnek. A túlzott mértékű folyadékvesztést negatívan befolyásolja a teljesítményt. Ne várd meg a szomjúság érzését, folyamatosan pótold az elvesztett vízmennyiséget!
  • A sportsérüléseket elkerülni segítő teljes cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben a savanyú káposzta áldásos hatásairól írtunk. Különösen ebben a járványos időszakban hasznos. A savanyú káposzta maga a csoda, ennyi mindenre jó!

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.