Szóvédjegy lett egy borbár különleges rendezvénysorozatából

A budapesti Kóstolom Borbár 2019 tavasza óta rendez úgynevezett borpárbajokat, ahol elismert magyar borszakértők, kereskedők kóstoltatnak vakon borokat a közönséggel. A kifejezést most levédették, így ez már hivatalosan – vagyis jogilag is – hozzájuk tartozik – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 27. 21:04
null
A kép illusztráció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A borpárbaj célja a különböző stílusú szakértők, borászok szemüvegén keresztül minél több borstílust és bor történetét megismerni és átadni a borkedvelő közönségnek, továbbá népszerűsíteni a hazai borkultúrát, írja a közleményében a hely. A borokat vakon kóstoltatják, a közönség pontoz, és végül a két szakértőből az egyik megnyeri a versenyt.

A kép illusztráció Fotó: Pexels

A hely úgy döntött, levédeti a nevet, ez azonban nem volt egyszerű az ügyben eljáró ügyvéd szerint. „Magának az adott szónak kell rendelkeznie olyan megkülönböztető képességgel, amely megfelel a védjeggyel szemben támasztott követelménynek. Ez azt jelenti, hogy ha valaki meghallja vagy meglátja a »BORPÁRBAJ« szót, akkor rögtön a Kóstolom Kft.-re és az általa szervezett játékos vetélkedőre kell asszociálnia. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának az volt a véleménye, hogy a »BORPÁRBAJ« szó túlságosan leíró jellegű és nincs megkülönböztető képessége.

A munka neheze abban testesült meg, hogy a védjegyhivatalt meg kellett győzni arról, hogy a Kóstolom Kft. a »BORPÁRBAJ« szó intenzív használatával, az elektronikus és nyomtatott média felületein történő megjelenéssel megszerezte a megkülönböztető képességet, azaz olyan intenzív és tudatos használatra került sor, amelynek köszönhetően a célzott fogyasztói csoport a »BORPÁRBAJ« szó hallatán már csak a Kóstolom Kft.-re és az általa szervezett játékos, borkóstolással egybekötött vetélkedőre gondol” – mondta Mohos László. A védjegyoltalom megszerzése végül sikerült, ami egészen egyedi példának számít Magyarországon.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Világbajnok gin készül a Tokaji borvidéken

Bodrogkisfaludról jó ideig még a magyarok se igen tudták, hogy létezik. Az ötvenes években ugyanis hozzácsapták az amúgy vele teljesen egybeépült Bodrogkeresztúrhoz, s ezzel egy ­időben nemcsak az önállóságát vesztette el, de a hivatalokban tulajdonképpen a nevét is. Pedig nem akármilyen faluról van szó! A zempléni hegyek és a Bodrog közé szorult portákról egyenesen a folyóra és a táj emblematikus hegyére, a Nagy-Kopaszra látni, a hegyoldalakon pedig Mád és Tállya mellett a legfinomabb borok teremnek.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.