Több száz tonna illegális szemetet gyűjtött össze a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 242 olyan illegális hulladéklerakó helyet számolt fel, amelyről a HulladékRadar nevű telefonos applikáción keresztül szerzett tudomást – jelentette be Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Hozzátette: a Tisztítsuk meg az Országot! projekt erejét a társadalom adja, mindez a lakosság tevékeny együttműködése, a fényképes bejelentések beküldése nélkül nem valósulhatott volna meg.

Forrás: MW2020. 10. 14. 16:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkalmazás a bejelentésekkor beküldött első fénykép GPS koordinátáját tárolja, majd a közhiteles adatbázissal történő összevetést követően kiértesítik az illegálisan elhagyott hulladékkal érintett terület kezeléséért felelős szervezetet. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az egyik résztvevője a kormány által indított Tisztítsuk meg az Országot! programnak.

Ennek keretében két pilot helyszínen működött közre, hogy az ott szerzett információkkal segítse az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkáját. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2020. október 1-7. között a hozzá tartozó területeken elvégezte az applikáción keresztül bejelentett illegális hulladék összegyűjtését és elszállítását.

A 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút dolgozói.

A hulladék összetételét tekintve elmondható, hogy több mint fele építési-bontási törmelék volt. A hulladék ötödét lakossági eredetű lom tette ki. 10-10 százalék körül alakult a kommunális- és gumi hulladék aránya, 5 százalék alatt maradt a kihelyezett zöld és egyéb vegyes (elektronikai, veszélyes stb.) hulladék. A szennyezett területeken helyszínenként átlagosan 3,5 tonna hulladék volt.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy nagy gondot kell fordítani a felszámolt illegális szemétlerakókra is.

A mérnökségek útellenőri szolgálata rendszeresen ellenőrizni fogja a megtisztított területeket, és a Magyar Közút tiltótáblák kihelyezésével kívánja felhívni a szemetelők figyelmét a jogszerű magatartásra.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Átadta a Hangszeresek Országos Szövetsége az Öröm a Zene díjakat

A Hangszeresek Országos Szövetsége 2009 óta rendezi meg az Öröm a Zene tehetségkutató sorozatot, amely mára – az NKA Hangfoglaló Program hathatós támogatásával – a Kárpát-medence legnagyobb szakmai tehetségkutató sorozatává vált.

Az elmúlt hétvégén e tehetségkutatók nyertesei mérték össze tudásukat Budapesten, az A38 Hajón. Az együtteseket egy nyolctagú zsűri véleményezte, nevezetesen Andrásik Remo (zenész, gitártanár, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára, az Öröm a Zene sorozat szervezője), Horváth Gergely (rádiós szakember, az NKA Hangfoglaló Program szakmai kollégiumának tagja), Lombos Márton (dalszövegíró, a Hangfoglaló Program mentora), Nagy Szabolcs (kommunikációs szakember, a Hangfoglaló Program mentora) valamint a tavalyi nyertes Antares zenekar tagjai, azaz Dér Dávid, Kolosai Ferenc, Kovács Botond és Pap Dávid. A grémium végül a Kontraszt zenekarnak adta a fődíjat – ők a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutatóról jutottak be -, akik így a HANOSZ-tól 1 millió forint értékben kapnak hangtechnikai berendezést, és 2 millió forinttal támogatja őket a Hangfoglaló Program.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.