Tudja, miért fontos eleget aludni? Itt a válasz!

Egy egészséges felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, ezzel szemben átlagosan 6 óra 40 percet alszunk a hétköznapokon, míg hétvégén átlagosan 7 órát. Ez meglehetősen kevés.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 03. 19. 9:20
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyerekeknek – életkoruktól függően – ennél is többet kell aludni, ők 11-18 órát is átszundíthatnak a napi 24 órából. Megfelelő alvásmennyiséggel boldogabbak, kipihentebbek, testileg, lelkileg erősebbek lehetünk, és a felesleges kilók is gyorsabban lemennek – olvasható a diétaésfitnesz.hu oldalán.

1. DEPRESSZIÓ, ÁLMATLANSÁG ELLEN

A gyerekek hajlamosak kicsit felpörögni elalvás előtt. Mikor már épp ágyba terelné őket a szülő, elkezdenek ugrálni, visongani, kergetőzni. Aztán persze beleájulnak az ágyba – jó esetben, legalábbis. Fontos, hogy a gyerekeket időben ágyba dugjuk, mert az a gyerek, aki kiskorában nem alszik rendszeresen és kielégítően, bizony depressziós felnőtté válhat. A gyermekkori kialvatlanság az egész életet végigkísérheti. Akik felnőttkorban is keveset alszanak, esetleg krónikus álmatlanságban szenvednek, minden ok nélkül felébrednek az éjszaka közepén, és nem tudnak visszaaludni, a nappalokat elég nehezen élik meg. A kialvatlanság súlyos mentális betegségeket okozhat.

2. A SZÉP ARCÉRT

Egy kiadós alvás után, reggel a tükörbe nézve, egy kisimult, kipihent arc tekint vissza ránk a tükörből. Ha sikerül 7-8 órát nyugodtan átaludni, akkor nem

lesznek sötét karikák a szem alatt, nem lesz véreres a tekintet.

3. A FOGYÁSÉRT

Alvás közben hormonok szabadulnak fel, amelyek szabályozzák az éhségérzetet, a következő étkezéseknél jelzik az agynak, hogy mikor laktunk jól. Minél kevesebbet alszunk, annál kevesebb tud termelődni ezekből, ezért a rendszeresen csak 5-6 órákat alvó emberek állandóan fáradtak és éhesek, szinte egyfolytában csipegetnének. Nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, később magas vérnyomástól, szív- és érrendszeri betegségektől, cukorbetegségtől szenvednek. Egy felmérés szerint azoknak, akik legalább napi 7 vagy még több órát alszanak, 60 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy beleessenek a fenti betegségek valamelyikébe.

4. AZ EMLÉKEZETES ÁLMOKÉRT

Ha elalvás előtt erősen koncentrálunk arra a pillanatra, amelyet szeretnénk újra átélni, szinte bizonyosan megjelenik az álmunkban. Az álomalvás aktív időszakában az emlékek nagyon erősen felidéződnek, szinte újra átélhetővé válnak.

5. A JOBB TELJESÍTMÉNY ÉRDEKÉBEN

A legtöbben egy fontos vizsga, esemény, prezentáció vagy éppen találkozó előtt annyira izgatottak, hogy nem tudnak aludni. Úgy érzik, ha elalszanak, elfelejtik a tananyagot, kiesnek a koncentráció ritmusából vagy egyszerűen csak a túlpörgetett agy miatt nem megy az alvás. Pedig ilyen esetben a lehető legkorábban kell ágyba bújni, hogy minél hosszabb alvásidőt biztosítsunk magunknak. Ha szükséges, hallgassunk nyugtató zenét, igyunk egy pohár mézes, langyos tejet vagy valamilyen gyógynövényes, nyugtató teát. Egy felmérés szerint azok a diákok, akik a vizsgájuk előtti éjszakát kiadós alvással töltötték, 56 százalékkal jobb teljesítményt értek el, mint azok, akik áttanulták, átvirrasztották, vagy esetleg átmulatták az éjszakát. Ha este próbál elvégezni egy feladatot, és nehezen megy, hagyja abba és feküdjön le aludni. Ha reggel frissen ébredve újra a feladatra koncentrál, tapasztalni fogja, hogy egészen más szögből is képes azt szemlélni. Az alvás kitisztítja a gondolatokat, ébredés után az agy sokkal aktívabban dolgozik. Nem véletlenül mondják: aludj rá egyet!

A teljes cikk arról, hogy mennyit érdemes aludni, elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy életünk nagy részét alvással töltjük, így nem csoda, hogy gyakorlatilag mindenkinek van véleménye erről, ha szóba kerül a téma. Igaz vagy hamis? Mítoszok az alvásról.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.