Tudta, hogy egy igazi csodafűszert teszünk a forraltborba?

Vannak olyan fűszereink, amelyek nemcsak ízükkel és illatukkal varázsolnak el minket, de még számos egészségügyi előnyük is van – közli az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 06. 16:28
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyük például a szegfűszeg nevű fűszert, amely az őszi és téli időszak egyik közkedvelt alapanyaga, hiszen a forralt borok elmaradhatatlan fűszere is. Csodákra képes, ami az ételeinket, illetve, ami a testünket illeti.

A szegfűszeget az ayurvédikus gyógyászatban használják, kiváló desszertek, italok, édességek megfűszerezésére.

Ugyanakkor emésztési és fogászati problémákra, illetve afrodiziákiumként is használják mai napig a népi gyógyászatban.

Vajon milyen csodás tulajdonsága van még?

Jó az emésztésre

A szegfűszegrengeteg területen hasznosítható páldául javíthatja az emésztést, segíthet leküzdeni a puffadást, az émelygést és mindezek tetejébe még anyagcserére is pozitív hatással van.

Fotó: Pexels

Szabályozhatja az inzulinszintet

A tanulmányok szerint a szegfűszeg segíthet a vércukorszint kezelésében, ami a benne lévő eugenol vegyületnek köszönhető.

Még a csontokra is hatással lehet

Kiválóan alkalmas az ízületi fájdalmak enyhítésére és a csontok egészségének javítására. Mindezt úgy, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk, javulhat a szervezet ásványianyag-sűrűsége.

Fokozhatja az immunitást

A szegfűszegben lévő eugenol erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, természetes úton tisztítja meg a vért a toxinoktól. A szegfűszeget hozzáadhatjuk a teánkhoz, levesekhez, pörköltekhez.

Enyhítheti a fájdalmat

Az eugenolnak köszönhetően segít enyhíteni a gyulladás okozta fájdalmat. A népi gyógyászatban a fogfájást kezelték szegfűszegolajjal.

Segíthet a megfázás tüneteinek enyhítésében

Csökkentheti a torokfájást és a száraz köhögést. Nátha és megfázás idején bátran készítsünk belőle főzete, fogyasszuk egy kis citrommal vagy mézzel.

Csökkentheti a stresszt

Készítsünk belőle bátran forrázatot, teát, ízesíthetjük kedvünk szerint, de akár párologtathatunk is szegfűszegolajat a stressz ellen.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Forró italok, amelyek isteniek lesznek a hidegebb napokon

Igen ám, csakhogy egy idő után a hagyományos italok unalmassá válhatnak. Ekkor jönnek be az újhullámos finomságok, amelyekből néhányat egy csokorba gyűjtöttünk önnek. Lesse el a forró recepteket!

Készítsünk ezúttal vermutból forralt bort! Tegyünk egy edénybe ½ teáskanál szegfűszeget, ugyanennyi fahéjat, egy csillagánizst, egy csipet szerecsendiót, majd öntsük fel 300 ml vermuttal. Melegítsük 20 percig, majd adjunk hozzá 45 ml mézet és 250 g cukrot. Forraljuk fel és már fogyaszthatjuk is!

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.