Túra a gombasziklához és az Üvegtigrishez

Könnyed, egyórás kirándulás alatt két sziklaképződményt is megtekinthetünk, miközben a piliscsabai kálváriához is felmászhatunk. Autóval ráadásul pár percnyire található a kultikus Üvegtigris filmből ismert büfé – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 24. 14:01
null
Kultikus filmhelyszín, az Üvegtigris büfé Fotó: Nagy Zsolt Forrás: CSUPASPORT.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Budapest környékén szeretnénk túraútvonalat találni magunknak, jó eséllyel a Pilisben kötünk ki. A választék bőséges, függetlenül attól, hogy milyen társasággal járjuk az erdőt, biztos találunk megfelelőt.

A Kálvária-domb kápolnája
Fotó: Nagy Zsolt/Csupasport.hu

Kisgyerekes családdal remek választás lehet Piliscsaba, ahol könnyed, három kilométeres körtúra során három látványosságot is megnézhetünk. Kiindulópontnak érdemes a Kálvária-domb előtti kisebb parkoló mellett dönteni, itt kényelmesen elhelyezhetjük autónkat. A dombtetőn kis kápolna áll, a felfelé vezető meredek úton szerpentin segíti a haladást, és közben a Jézus szenvedését ábrázoló tizennégy stációt is láthatjuk. A kilátás a dombtetőről pazar, megéri a fáradságot, ráadásul ettől a ponttól kezdve már alig kell felfelé mennünk.

Szerpentin vezet a parkolóból a Kálvária-domb kápolnájához
Fotó: Csákány-Szilágyi Adrienn/Csupasport.hu

A folytatás a kápolnától egyértelmű, csak követnünk kell a kék jelzést, amely a háromszög és a kereszt összegyúrását mintázza. Ahogy továbbhaladunk, érdemes időnként jobbra pillantani, egy helyen kis kitérővel gyönyörű kilátópontra érhetünk. A Gomba-szikla sincsen messze, a leágazáshoz útbaigazító táblát és a padokat kell keresnünk. Ha megtaláltuk, fél perc és ott vagyunk. Akik mindössze egy jó fényképre vágynak, a kilátóteraszról ellőhetik, de lehetőségünk van arra is, hogy a sziklát közelebbről csodáljuk meg, ehhez egy kissé meredek szakaszon kell leereszkednünk. Amint végeztünk, a körtúra folytatásához sétáljunk vissza a pados elágazáshoz, és forduljunk jobbra.

Gomba-szikla
Fotó: Nagy Zsolt/Csupasport.hu

Hamarosan a Szent Ferenc-tisztásra érünk, ahol egy fatáblára rátűzve Szent Ferenc imáját is elolvashatjuk. Kisebb gyerekek imádni fogják a fából épült fedett menedéket, ahol két pad és egy asztal biztosít hat-nyolc embernek kényelmes pihenést. Ideális hely arra, hogy ha hoztunk magunkkal elemózsiát és innivalót, nyugodt körülmények között elfogyasszuk. Utunkat az eddigi kék jelzésen folytassuk, és ahogy elhagyjuk a tisztást, széles lejtős részhez érkezünk. Ha lemegyünk az aljára, a műúton jobbra fordulva visszasétálhatunk a Kápolna-dombhoz, de a körtúra folytatásához valamivel korábban balra kell letérni. A navigációt tábla segíti, az Ördögoltár-szikla feliratot keressük.

Ördögoltár-szikla
Fotó: Nagy Zsolt/Csupasport.hu

Ez sincsen különösebben messze, pár perces gyaloglást követően már meg is pillanthatjuk. Az úton bal oldali leágazást keressünk, erre rátérve ismét kissé meredeken vezet felfelé az út, de hamar odaérünk. Az érdekes formájú, hatalmas sziklatömb kedvelt helyszíne a sziklamászóknak, formája és lyukacsos kialakítása alapján könnyű megérteni, hogy miért. Amint kigyönyörködtük magunkat, és elkészítettük a vágyott fotókat, nincs más dolgunk, mint egyenesen visszasétálva megkeresni a műutat.

Azon jobbra, Piliscsaba felé fordulva tíz-tizenöt perc alatt visszaérhetünk az autóhoz. A Kálvária-dombnál lévő parkolót a Gomba utcánál keressük, ott kell felfelé mennünk, amíg oda nem érünk. Ha jó tempóban haladunk, fényképekkel és megállásokkal együtt is egy, maximum másfél óra alatt befejezhetjük a túrát, de ha nem sietünk haza, érdemes egy kis különlegességet is beiktatunk.

Kultikus filmhelyszín, az Üvegtigris büfé
Fotó: Nagy Zsolt/Csupasport.hu

Autóval nagyjából hatpercnyire található ugyanis a kultikus Üvegtigris film büféje, amelyet az eredeti helyszínen, eredeti formájában nézhetünk meg. Piliscsabát elhagyva, Tinnye felé haladjunk, és a kacskaringós utakról a Garancsi-tónál térjünk le. Mivel a büfé felkapott helyszín, különösen hétvégén nagyobb forgalomra számítsunk. Szerencsére parkolóhelynek a környék nincsen híján.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hasznos tanácsok a fenntartható túrázásért

Ha kirándulásaink, túrázásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, érdemes megfogadni néhány megoldást, amelyet a természetben igyekezzünk betartani – olvasható a CsupaSport cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.