Túrázáskor nagyon is érdemes nyújtani

Aki rendszeresen fut, jól tudja, hogy a megfelelő bemelegítés és nyújtás milyen fontos szerepet játszik abban, hogy sportolás közben és után is jól érezzük magunkat. Nincs ez másként a túrázásnál sem – írja a Csupasport.hu.

Forrás: MW2020. 11. 05. 21:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túrázásról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem megerőltető sport, és egy kényelmes tempóban tett erdei séta valóban nem is tűnik annak. Ám azoknak a szervezetét, akik a hét nagy részében irodai székükön ülnek és napi nyolc órában püfölik a billentyűzetet, már egy rövid túra is igénybe veheti. Különösen ha hegyekre, dombokra kell felkaptatni, majd onnan leereszkedni. Ahhoz, hogy az utat sérülés nélkül tegyük meg, valamint másnap ne izomlázzal ébredjünk, mindenképp hasznos, ha megtanulunk nyújtani.

A nyújtás segít megőrizni izmaink rugalmasságát, véd a húzódásoktól, szakadásoktól, sérülésektől.

A kvadricepsz nyújtása: álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Térdből emeljük hátra a jobb lábfejünket és fogjuk meg a jobb kezünkkel. Miközben bal lábunkon állunk, tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig. Ha eldőlnénk, bal kezünkkel támaszkodjunk rá valamire. Ha megvagyunk, váltsunk oldalt.

Csípő és fenékizmok nyújtása: álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Jobb lábfejünket keresztezzük a bal lábfejünk előtt. Akkor csináljuk jól, ha a csípőnk jobb oldalán feszülést érzünk. Tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig, majd váltsunk oldalt.

Belső combizom nyújtása: álljunk a vállunk vonalánál szélesebb terpeszben. Jobb lábunkkal lépjünk kissé előre, majd guggoljunk le, és toljuk el a csípőnket jobbra, miközben a bal lábunk nyújtva marad. Ha jól csináljuk, bal lábunk belső combizmának kell feszülnie. Tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig, majd váltsunk oldalt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Bemelegítés és nyújtás futóknak

Futás előtt a bemelegítés, valamint utána a nyújtás elengedhetetlenül fontos a futók számára, hogy megelőzzék a sérüléseket. Most Hegedüs Dóri edző elmondja a legfontosabbakat a témával kapcsolatban, és persze szuper gyakorlatokat is mutat!

Akár kezdő, akár már haladó futó; akár aszfalton, akár terepen fut; bemelegíteni és a nyújtani elengedhetetlen és kötelező! Hegedüs Dóri személyi edző most mutat néhány fontos gyakorlatot – írja a Diétaésfitnesz.hu.

Nyújtás

Sokan hajlamosak elsietni a nyújtást, sőt lőfordul, hogy ki is hagyják. Ez nagy hiba! Szánjunk elegendő időt a nyújtásra: ha kevés időnk van, inkább kicsivel rövidebb legyen a futóedzésünk, de ne maradjanak el a nyújtógyakorlatok! Hiszen ahogy telnek az évek, egyre kötöttebb az izomzatunk, szűkülnek a mozgástartományok, az izmoknak és az ízületeknek szükségük van az alapos nyújtásra. Ez segíti a regenerációt, valamint a sérülések elkerülését is. A videó második felében Dóri megmutatja, hogyan nyújtsunk le futás után.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.