Winston Churchill egy festményét bocsátja árverésre Angelina Jolie

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített.

Forrás: MTI2021. 02. 02. 9:36
CHURCHILL, Winston; JOLIE, Angelina
Az 1943-ban festett alkotás március elsején kerül kalapács alá Fotó: Kirsty Wigglesworth Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festményét árverezik el jövő hónapban Londonban, Angelina Jolie amerikai színésznő családi gyűjteményéből.

A március 1-jei aukciót bonyolító Christie's hétfői közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotás várhatóan 1,5 millió és 2,5 millió font (604 millió-1 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni.

A 12. századi, marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt.

A kép 1943 januárjában készült, a casablancai konferencia után, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partraszállásairól.

Az 1943-ban festett alkotás március elsején kerül kalapács alá
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit.

„Roosevelt el volt ragadtatva a várostól, amelyet egészen hihetetlennek talált” – mondta Nick Orchard, az aukciósház modern brit művészeti részlegének vezetője, hozzátéve, hogy Churchill megörökítette a látványt egy „gyönyörű és megidéző festményben”, amelyet aztán Rooseveltnek ajándékozott.

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.

A szóban forgó festményt Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és partnere, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteményre tett szert. Az alkotást a Jolie Family Collection bocsátja árverésre.

A Christie's reményei szerint a festmény a Churchill-művek esetében új aukciós rekordot jelentő áron fog gazdát cserélni. Orchard szerint a jelenlegi rekord nagyjából 1,8 millió font, amelyet Churchill egy – véleménye szerint – kevésbé jelentős alkotásáért fizettek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.