Megnyíltak a szavazókörök Romániában, ahol népszavazást is tartanak

Helyi idő szerint 7 (magyar idő szerint 6) órakor Romániában is kinyitottak a szavazókörök, amelyekben vasárnap egyszerre bonyolítják le az európai parlamenti (EP-) választást és az államfő által igazságügyi témákban kiírt népszavazást.

Forrás: MTI2019. 05. 26. 6:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte 18 730 szavazóhelyiségbe várják a romániai állandó lakhellyel rendelkező több mint 18 millió 250 ezer román, illetve a Romániában élő több mint 50 ezer uniós állampolgárt, hogy megválasszák azt a 32 EP-képviselőt, akit Románia küldhet a brüsszeli testületbe.

A szavazókörzetekben először beszkennelik a voksolásra jelentkezők személyazonossági iratát, majd a választási informatikai rendszer a személyi szám alapján helyben ellenőrzi: jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e, nem szavazott-e már másutt. A 2016-os választásokra bevezetett informatikai rendszer a többszöri voksolás kiküszöbölését szolgálja, és lehetővé teszi a részvétel valós idejű követését.

A román állampolgárok egy szavazófüzetet és két szavazólapot kapnak.

A füzet lapjain az EP-választásokon induló 13 politikai alakulat jelöltlistája és három független jelölt neve szerepel, közülük kell pecsételéssel választani.

A referendumon feltett két kérdés külön-külön szavazólapon szerepel, amelyekre igennel vagy nemmel lehet voksolni. A referendum akkor lesz érvényes ha a romániai állandó lakhellyel rendelkező román választók legalább 30 százaléka (több mint 5 millió 480 ezer ember) leadja voksát, és akkor lesz eredményes, ha legalább 25 százalékuk (legalább 4 millió 567 ezer ember) azonos módon szavaz.

A Romániába előzetesen átjelentkezett külföldi uniós polgárok csak az EP-választáson vehetnek részt. A román külügyminisztérium 441 szavazókört rendezett be a külképviseleteken, ahova a szavazásra és a referendumon való részvételre jogosult külföldön élő román állampolgárokat várják.

A román szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak nyitva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.