Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 16., szerda, Gál napja

Ez történt 100 éve

A magyar zsidóság elhatárolódik a kommunizmustól
Ámbár tényleg előfordult több bebizonyított eset, melyben zsidókat bántalmaztak, sőt meg is gyilkoltak, ezek az esetek legtávolabbról sem vezethetők vissza a Magyar Hadsereg Hatóságaira.
Lukács György, a büró Szamuelyje
Az ország közvéleménye és a sajtó változatlanul felfokozott érdeklődéssel fordul a kommün idején elkövetett bűncselekmények feltárása és a tettesek büntetőjogi felelősségre vonása felé.
Károlyi félanalfabéta feljelentőlevele
Szenzációszámba megy a volt miniszterelnök és köztársasági elnök borzalmas, az érthetőség határát súroló helyesírása, ami amiatt válik nyilvánvalóvá, mert a kézirat fakszimiléjét is leadják.
Tönkretette a kommün Weiss Manfrédot
A hazai sajtó lehozza az Action Francaise hamis hírét, amely szerint „Weiss Manfréd a csepeli lőszergyárat és összes többi vállalatát eladta egy angol konzorciumnak”.
Kun Béláékat nem adják ki az osztrákok
„Hát ­uraim és hölgyeim, lehet-e addig fehérterrorról beszélni, amíg Kun Béláknak és Pogány Józsefeknek semmi bántódásuk sem esett?” – tette fel a kérdést a kormányfő.
A román–magyar perszonálunió veszélye
Nagy a kötélhúzás a Friedrich István vezette kormány körül, aztán valamelyest lecsendesednek a dühös kritikusok és intrikusok.
A szocdemeket akarták kormányba lobbizni
József főhercegnek az antant által történő eltávolítása, ennek következtében a Friedrich-kormány lemondása augusztus végén mesterséges közjogi krízist idéz elő.
József főherceget lemondatja az antant
Az új Friedrich-kormány nem tudja megerősíteni a helyzetét. Sem a megszálló románoknak, sem az egész antantnak – amelynek négytagú tábornokdelegációja már megérkezett – nem élvezi a bizalmát.
Elfogatóparancsot adnak ki a népbiztosok ellen
A 22 tagú lista első helyén Kun Béla áll, majd olyan nevek következnek, mint Landler Jenő, Vágó Béla, Kunfi Zsigmond, Lukács György, Bokányi Dezső, Rákosi Mátyás, Pogány József és Böhm Vilmos.
Visszatér a piros-fehér-zöld a Friedrich-kormány alatt
A hivatalba lépő Peidl-kabinet külügyminisztere, Ágoston Péter bejelenti augusztus 3-án, hogy az ellenségeskedést „ma délben a front egész hosszában már be is szüntették” a román hadsereggel.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …