Keresés
Magyar Nemzet
2019. május 22., szerda, Júlia, Rita napja

Ez történt 100 éve

Kommunista rettegés a hun hordák támadásától
A Népszava a magyarság egyik identitásképző hagyományát veszi célba 17-én, Hun támadás című vezércikkében: „Hun támadás döngeti minden oldaláról a Magyar Tanácsköztársaságot.
Lukács György népbiztos katonákat tizedeltet
A lakosságot megfélemlítő terror nem szűnik meg. Az akciókban továbbra is vezető szerepet visznek a Szamuely-féle Lenin-fiúk, ám kiveszik belőlük a részüket a vörös őrségek is.
A Lenin-fiúk folytatják a likvidálásokat
Április végén változatlanul zajlik a Szamuely Tibor irányította terrorkülönítmények garázdálkodása. Eközben folytatódik a román hadsereg előrenyomulása.
A véres vörösterror kiteljesedik
A Szamuely Tibor népbiztos és Cserny József irányítása alatt működő Lenin-fiúkn a lakosság ellen egyre több gyilkosságot követnek el.
A kommün fokozza az osztályharcot
Pár héttel a kommunista puccs után a kötelező lelkesedés érzékelhetően kezd alábbhagyni. Hosszas beszédek követik egymást a gyűléseken.
A kommunista szent anya gyermekei
Nagy ováció kíséri a bajor tanácsköztársaság müncheni kikiáltását. A testvérkormányt forró szavakkal üdvözli levelében Kun Béla.
A proletárdiktatúra kezd berendezkedni
1919. április elején rohamléptekkel folytatódott a kommunista diktatúra kiépítése, s ez újabb és újabb rendeletek formájában is megnyilvánult.
A vörös kommün rögtön rátört a polgárokra
A Tanácsköztársaság 1919. március 21-i kikiáltása, a kommunista puccs után nem sokat tétlenkedik az új bolsevik hatalom: a társadalom és gazdaság radikális átalakításához lát.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.